NOS NieuwsAangepast

'Koning der paparazzi' overleden

Naar nu bekend is geworden is de Italiaanse fotograaf Felice Quinto op 16 januari op tachtigjarige leeftijd overleden. Hij overleed aan een longontsteking.

Zijn carrière als paparazzo vormde ooit de inspiratie voor het filmfiguur dat het fenomeen een naam zou geven. Quinto zelf stond bekend als de 'koning der paparazzi'.

Quinto werd in 1929 geboren in Milaan. Hoewel zijn vader fotocamera's verkocht, werd hij aanvankelijk geschoold als automonteur. Pas toen hij ontdekte dat er goed geld was te verdienen met foto's van beroemdheden, koos hij voor een nieuwe carrière.

Als fotograaf in het nachtleven van Rome ontwikkelde hij tactieken die elke paparazzo tegenwoordig goed beheerst: hij wachtte zijn slachtoffers op in de bosjes, vermomde zich en racete op een scooter door de Italiaanse hoofdstad om zijn concurrenten te vlug af te zijn. De foto's werden verkocht aan Italiaanse roddelbladen.

Knietje In Rome raakte hij bevriend met regisseur Frederico Fellini, die de roddeljournalist Paparazzo in de film La Dolce Vita op hem baseerde. Fellini bood Quinto zelfs aan zelf de rol te laten spelen, maar de fotograaf had ontdekt dat hij meer kon verdienen door de plaatjes die hij op de set schoot te verkopen.

Jaren later had Quinto nog een beroemde aanvaring met de ster uit de film, Anita Ekberg. Nadat hij haar na een avondje stappen was gevolgd naar haar huis, ging de getergde filmster hem te lijf met een pijl en boog. Een schot schampte Quinto's hand, een ander raakte zijn auto. De aanval werd afgesloten met een knietje in zijn kruis.

Keurig Quinto trouwde een Amerikaanse lerares in 1963 en vertrok naar de VS. Daar ging hij werken voor persbureau AP en versloeg voor hen de burgerrechtenbeweging rond Martin Luther King en de begrafenis van president Kennedy. In 1978 zorgde hij voor ophef toen hij de overleden paus Paulus VI wist te fotograferen op het moment dat hem een lijkkist werd aangemeten.

Ondanks zijn eigen opdringerigheid had Quinto geen goed woord over voor de hedendaagse paparazzi. "Wij bleven keurig op drie meter afstand", legde hij eens uit in een interview. Ook zei hij eerst altijd keurig te vragen of hij een foto mocht nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl