Bij de loting voor de kwalificatie voor het EK van 2012 is het Nederlands elftal terechtgekomen in een groep met Zweden, Finland, Hongarije, Moldavië en San Marino.

De KNVB en de bonden van de landen die Oranje ontmoet zullen later in overleg het wedstrijdprogramma samenstellen.

De negen groepswinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, dat van 8 juni tot en met 1 juli 2012 plaatsvindt in Oekraïne en Polen, die als gastlanden zeker zijn van deelname. De overige acht nummers twee spelen play-offs om de resterende vier tickets voor het EK.

Geen WK-deelnemer Van de vier landen die Oranje op weg naar het EK in 2012 treft, is Zweden met de 43ste plaats op de FIFA-ranglijst op papier het sterkst. Hongarije (52ste) en Finland (54ste) volgen daar net achter.

Moldavië staat op de 96ste plaats, terwijl San Marino samen met Anguilla, Montserrat, Amerikaans-Samoa en Papoea-Nieuw-Guinea hekkensluiter is op de wereldranglijst. De vijf landen haalden geen enkel punt en staan gedeeld 203de.

Geen van de opponenten van Oranje heeft zich weten te plaatsen voor de WK-eindronde van dit jaar in Zuid-Afrika. De confrontatie met Hongarije betekent een weerzien met Erwin Koeman. De oud-international, die met Oranje in 1988 Europees kampioen werd, is de huidige coach van Hongarije.

"Te doen" "Het moet te doen zijn", zo typeerde de als altijd nuchtere bondscoach Bert van Marwijk het resultaat van de loting. "Maar de EK-kwalificatie begint pas over een half jaar. Het is lastig zover vooruit te kijken met een WK nog voor de boeg.

Van Marwijk stelde wel vast dat er geen land bijzit om vooraf van te schrikken. "Zweden, Finland en Hongarije zijn de wat bekendere voetballanden. Moldavië en San Marino, op papier althans, de mindere opponenten. Maar, en dat heb ik al vaker gezegd, je kan en mag tegenwoordig geen enkele tegenstander onderschatten. Maar je moet er ook niet voor weglopen."

België België lootte Duitsland, Oostenrijk, Turkije, Kazachstan en Azerbeidzjan. "Een van de moeilijkste groepen", reageerde de Belgische bondscoach Dick Advocaat, die wegens de loting de wedstrijd van zijn AZ tegen Feyenoord liet schieten. "Moeilijk, maar interessant. We gaan voor kwalificatie en ik zou teleurgesteld zijn als we falen."

"Tegen de Duitsers hebben we niets te verliezen; elk resultaat tegen Duitsland is goed. Voor de rest zijn het ploegen die elkaar kunnen afmaken in deze groep", aldus Advocaat, die Azerbeidzjan en Kazachstan "landen met veel geld en veel mogelijkheden" noemde.

Loting kwalificatie EK 2012Groep ABDuitsland Turkije Oostenrijk België Kazachstan AzerbeidzjanRusland Slowakije Ierland Macedonië Armenië AndorraGroep CGroep DItalië Servië Noord-Ierland Slovenië Estland FaeroerFrankrijk Roemenië Bosnië-Herzegovina Wit-Rusland Albanië LuxemburgGroep EGroep FNederland Zweden Finland Hongarije Moldavië San MarinoKroatië Griekenland Israël Letland Georgië MaltaGroep GGroep HEngeland Zwitserland Wales Bulgarije MontenegroPortugal  Denemarken Noorwegen Cyprus IJslandGroep I  Spanje Tsjechië Schotland Litouwen Liechtenstein

STER reclame