1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Kamer voor trainingsmissie Afghanistan

"Er worden nu onder leiding van president Obama veel Afghanen opgeleid om de veiligheid in het land over te nemen. Daar zoekt men trainers voor. Ik vind dat een interessante optie, omdat wij steeds hebben gezegd dat we de Afghanen niet in de steek laten". Dat zei fractievoorzitter Hamer (PvdA) tijdens het verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen op Radio 1.

Gisteren zei een Britse NAVO-generaal dat Nederland zou kunnen bijdragen aan het opleiden van Afghaanse militairen. CDA-fractievoorzitter Van Geel kan zich wel indenken dat "elementen van training een belangrijk onderdeel zijn van onze internationale verantwoordelijkheid". En ook Groenlinks-leider Halsema liet zich er positief over uit.

De VVD lijkt niet erg enthousiast, maar VVD-leider Rutte zei dat "je moet kijken binnen welke context dit voorstel gebracht wordt".

'Geen gevechtsmissie' Het kabinet moet binnenkort een beslissing nemen over een eventueel langer verblijf in Afghanistan. Hamer zei daarover dat er in elk geval geen nieuwe gevechtsmissie mag komen. Het CDA sluit dat niet uit.

Uit het debat bleek verder dat de partijen verdeeld zijn over het tempo van bezuinigen. De PvdA vindt dat het kabinet niet te snel moet stoppen met investeren en het stimuleren van de economie. Fractievoorzitter Hamer zei dat op de lange termijn de overheidsfinanciën weer op orde moeten komen en ze denkt dan over tien tot vijftien jaar.

Haar coalitiegenoot Van Geel van het CDA vindt een periode van tien tot vijftien jaar wel wat lang. Hij denkt meer aan één tot twee kabinetsperiodes. "Als de economie weer gaat groeien, dan moeten we ook de schuld aflossen", zei Van Geel.

SP-fractievoorzitter Kant zei dat de geesten rijp worden gemaakt voor bezuinigingen, maar de discussie moet er meer om gaan hoe de pijn van de crisis zo eerlijk mogelijk moet worden verdeeld, vindt ze.

Gesneden Ze is bang dat er wordt gesneden in de financiën van de gemeenten. De VVD vindt juist dat de coalitie de problemen voor zich uitschuift en eerder moet bezuinigen. "De schuld loopt veel te veel op", zei partijleider Rutte.

Alle fractievoorzitters zijn het er over eens dat er meer agenten op straat moeten komen. De oppositie wantrouwt de toezeggingen daarover van minister Ter Horst. D66-leider Pechtold vindt dat er veel efficiënter gewerkt moet worden bij de politie.

Afgezegd Omdat het debat op zondag is, hadden de ChristenUnie en de SGP afgezegd. Deze week liet ook fractieleider Wilders van de PVV weten dat hij geen prijs stelt op deelname aan het NOS-debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl