NOS NieuwsAangepast

Provincie Flevoland en kandidaten over bezuinigingen gemeenten

Gemeenten moeten de komende jaren fors bezuinigen, maar in de campagne speelt dat helemaal geen rol. "Partijen draaien om de hete brij heen," zegt Maarten Allers, van de Universiteit van Groningen. Volgens hem zal het kabinet fors op het gemeentefonds bezuinigen. Daarnaast moeten gemeenten rekening houden met hogere bijstandsuitkeringen en lagere belastingopbrengsten. Opvallend is dat veel partijen daarover helemaal niets zeggen in hun programma's.

Paul Vermast, kandidaat-raadslid GroenLinks Dronten "Het is nog niet zeker welke omvang de bezuinigingen van het kabinet zullen hebben. De voorspelde 3 miljard is zo'n gigantische klap, dat de meeste gemeenten dat niet zullen kunnen opvangen. Wij vinden dat er niet op mensen bezuinigd mag worden. Maar verder kunnen we niets uitsluiten. Dat betekent eventueel het zeer versneld afbouwen van de subsidie aan Lowlands."

Flevoland Alleen Urk staat onder bijzonder toezicht van de provincie omdat er gaten in de begroting zitten. Die maatregel heeft volgens een woordvoerder van de provincie Flevoland helemaal niets met de crisis te maken. De provincie ziet geen reden om bij de gemeenten aan te dringen op bezuinigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl