Kat voorspelt tijdstip van overlijden

time icon Aangepast

Een kat die aanvoelt dat iemand binnen korte tijd overlijdt. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar in een rusthuis in Rhode Island woont zo'n kat. De Amerikaanse dokter David Dosa schreef er een boek over: 'Making Rounds with Oscar: the extraordinary gift of an ordinary cat'.

De vijfjarige Oscar heeft al zeker vijftig keer voorspeld dat iemand zou overlijden. Dat beweert niet alleen Dosa, maar ook de medewerkers van de instelling voor patiënten met dementie.

Krabben Normaal gesproken is Oscar helemaal niet zo sociaal, zo vertelt Dosa in zijn boek. Hij doolt dan rond in het tehuis zonder veel contact te zoeken met de bewoners. Alleen als iemand nog maar een paar uur te leven heeft, maakt Oscar zijn opwachting.

Als de kamerdeur dichtzit, krabt hij net zo lang aan de deur tot iemand hem binnenlaat. Vervolgens kruipt hij bij de patiënt in bed.

"Hij verspilt dan geen tijd", zegt Dosa. "Hij verdwijnt hooguit twee minuten om even iets te eten, maar daarna is hij weer terug. Het is alsof Oscar letterlijk over de patiënt waakt."

Stervende cellen Het is een keer voorgekomen dat verplegers Oscar bij een terminale patiënt in bed legden, maar dat hij zelf bij iemand anders in bed kroop. Diezelfde avond stierf de tweede patiënt. De andere bleef nog twee dagen in leven.

In zijn boek kan Dosa geen wetenschappelijke verklaring geven voor het gedrag van de kater. Hij vermoedt dat Oscar - net als honden die kanker kunnen ruiken - de geur van stervende cellen herkent.

Troost Dokter Dosa en de andere medewerkers van de instelling zijn inmiddels zo overtuigd van Oscars gave dat ze familieleden van een patiënt inlichten wanneer de kat op een bed springt. Ze kunnen dan snel naar het rusthuis gaan om afscheid te nemen.  

Wanneer het niet lukt om op tijd te komen, vinden ze het een geruststellende gedachte dat Oscar bij hun dierbare is, vertelt Dosa. "Dat is een grote troost voor hen."

Making Rounds with Oscar: the extraordinary gift of an ordinary cat - David Dosa - Hyperion Books (impost: Nilsson en Lamm) - ISBN 978-1-4013-2323-3 - € 21,95

STER Reclame