Smith laat kogel voorlopig liggen

Aangepast

Rutger Smith stopt voorlopig met kogelstoten. Een slepende rugblessure noopt de Groningse atleet zich louter nog te richten op het discuswerpen, zijn andere specialiteit.

"Met de discus is de kracht op de rug minder", verduidelijkt de 28-jarige Smith zijn keuze.

De prestaties van Smith op de Olympische Spelen van Peking in 2008 vielen erg tegen. Zijn zevende plaats met de discus en negende plaats met de kogel strookten niet met de verwachtingen.

Na het olympisch toernooi kwam Smith nauwelijks meer in actie. Een rugblessure houdt hem nu al anderhalf jaar aan de kant. Voor de NK indoor van komend weekeinde heeft hij inmiddels, wegens een trainingsachterstand, ook al afgezegd.

Lange loopbaan Smith is al sinds 1999 actief op het hoogste niveau en grossiert sindsdien in Nederlandse titels bij zowel het kogelstoten als het discuserpen. Met de kogel is hij bovendien houder van het Nederlands record, dat hij in 2006 op 21,62 meter bracht.

Zijn persoonlijk record bij het discuswerpen is 67,63 meter en dat is een halve meter minder dan het nationale record dat al sinds 1991 met 68,12 meter in handen is van Erik de Bruin.

Smith won in 2005 met de kogel zilver op de WK in Helsinki. In 2007 voegde hij daar in Osaka een bronzen plak bij het discuswerpen aan toe. Daarmee werd hij de eerste Nederlandse atleet met meer dan één WK-medaille in zijn prijzenkast en daarnaast de eerste atleet ter wereld, die zowel bij het discuswerpen als het kogelstoten een WK-medaille had weten te veroveren.

STER Reclame