NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Israël ontkent straffen om fosforgebruik

Het Israëlische leger spreekt tegen dat het een generaal en een kolonel heeft gestraft voor het gebruik van witte-fosforgranaten in de Gaza-oorlog, een jaar geleden. Dat meldt het Israëlische dagblad Haaretz. Eerder meldde de krant nog dat de militairen wel waren bestraft voor het gebruik van witte fosfor.

De Israëlische regering had de bestraffing van de militairen beschreven in een rapport dat is overhandigd aan de VN. De onthulling zat weggestopt in het antwoord op het Goldstone-rapport dat afgelopen weekend aan de Verenigde Naties werd overhandigd. De commissie-Goldstone concludeerde vorig jaar september dat zowel Israël als Hamas in de Gazastrook oorlogsmisdaden had begaan, iets wat Israël ontkent.

In de reactie op het Goldstone-rapport ontkent Israël niet dat er witte fosfor is gebruikt in de Gaza-strook. De militairen zijn wel bestraft voor het feit dat zij hun boekje te buiten gingen met de inzet van granaten in dichtbevolkt gebied.

De fosforaanval vond op 15 januari 2009 plaats in de buurt van een VN-terrein in de Gazastrook. Een VN-medewerker en twee Palestijnse burgers die er bescherming hadden gezocht, raakten gewond.

Witte fosfor is niet verboden op het slagveld, maar het mag niet gebruikt worden in dichtbevolkte gebieden. Volgens het Israëlische leger is dat niet gebeurd, omdat veel burgers het gebied al hadden verlaten.

STER reclame