In sommige steden gaan de acties van studenten voorlopig door. In Utrecht maken studenten zich op voor een lange nacht in een universiteitsgebouw dat ze al de hele dag bezet houden.

Onderhandelingen met het college van bestuur in Utrecht werden afgebroken, omdat de studenten vinden dat ze niet serieus genomen worden.

Ook in Rotterdam houden studenten nog steeds een collegezaal van de Erasmus Universiteit bezet. De bezettingen in Amsterdam en Nijmegen zijn wel voorbij.

Afschaffing beurs Ongeveer veertig studenten houden al de hele dag het gebouw van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht bezet. Niemand mag er nog in. Ze protesteren met de inname van het pand tegen de mogelijke afschaffing van de studiebeurs.

Volg de acties op de voet via NOS Headlines

De studenten eisen dat het universiteitsbestuur afstand neemt van wat de VSNU, de koepelorganisatie voor universiteiten, vorige week heeft gezegd. De VSNU én de HBO Raad maakten toen bekend dat ze openstaan voor veranderingen van het stelsel van studiefinanciering.

Verwacht wordt dat er vandaag ook op andere plaatsen in het land protestacties zijn. De demonstrerende studenten zijn bang dat de studiefinanciëring wordt afgeschaft en dat er in plaats daarvan een leenstelsel komt. Ze denken dat studeren dan niet meer voor iedereen toegankelijk is en eisen dat de universiteiten beter opkomen voor de studentenbelangen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) steunt de acties.

Bezuinigingen De Tweede Kamer en het kabinet spreken momenteel in allerlei commissies over bezuinigingen, want in totaal moeten ze komend jaar 35 miljard euro besparen. Onderwijsminister Ronald Plasterk zegt dat er ook wordt bezuinigd kan worden op het stelsel van studiefinanciering.

De LSVb verwacht dat veel studenten dan stoppen met studeren, vooral als hun ouders een laag inkomen hebben. Ook maakt de studentenvakbond zich zorgen over de prijs-kwaliteit verhouding van het onderwijs. "Studenten moeten steeds meer betalen, terwijl de onderwijskwaliteit blijft dalen", aldus LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk.

De studentenvakbond wil zicht krijgen om de gevolgen van afschaffing en is daarom begonnen met een eigen onderzoek onder studenten en docenten. Op wiljijstufi.nl kan iedereen zijn mening geven over het wel of niet afschaffen van de basisbeurs.

STER reclame