NOS SportAangepast

Vos pakt wereldtitel veldrijden

Marianne Vos heeft in het Tsjechische Tábor opnieuw de wereldtitel veldrijden veroverd. Bij de mannen won thuisrijder Stybar.

Titelhoudster Vos vloog er bij de start al vol in en zag haar marge op de concurrentie allengs groter worden. Ze bereikte dan ook solo de finish.

Op het besneeuwde en gladde parkoers kon Daphny van den Brand aanvankelijk nog in Vos' spoor blijven, net als de Duitse kanshebster Hanka Kupfernagel. Al snel werd echter duidelijk dat Vos het goud alleen nog kon mislopen door pech.

Maar Vos kreeg geen pech en Kupfernagel en Van den Brand reden twee ronden voor het einde op onoverbrugbare afstand. Van den Brand moest de Duitse laten gaan, maar reed onbedreigd naar het brons.

Stybar zegeviert in eigen land Bij de mannen greep de Tsjech Zdenek Stybar de wereldtitel. De winnaar van de wereldbeker reed halfkoers weg bij de Belgen Sven Nys en Klaas Vantornout en de Zwitser Christian Heule en bleef weg.

Niet titelhouder Niels Albert, maar Nys en Stybar werden vooraf als favorieten gezien, omdat het (spekgladde) parkoers vooral voor technische renners geschikt was. Albert viel ook al snel ver terug en Stybar en Nys toonden inderdaad hun bedrevenheid bij bochten en hellingen.

De eerste vinnige 'uithaal' van Stybar leverde de Tsjech direct een gat op, dat hij louter op souplesse en zonder veel risico te nemen kon uitbouwen met de titel als gevolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl