NOS NieuwsAangepast

Maanspullen tot erfgoed verklaard

Een commissie in de staat Californië heeft de spullen die door astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin in 1969 op de maan zijn achtergelaten, tot cultuurhistorisch erfgoed verklaard. Een groep onderzoekers en verschillende musea hadden daarom gevraagd.

Bij hun landing lieten de astronauten meer dan honderd dingen achter, variërend van het landingsgestel van de maanlander Eagle tot ruimteschoenen en afval.

De aanvragers hopen dat Tranquility Base, de plek op de maan waar de landing plaatsvond, uiteindelijk terechtkomt op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.

De kans dat de landingsplaats van Apollo 11 op korte termijn verstoord raakt, is wat afgenomen. Een NASA-manager bevestigde afgelopen week dat president Obama Amerikaanse plannen voor nieuwe maanreizen waarschijnlijk gaat tegenhouden.

Commerciële vluchten De commissie wijst echter ook op particuliere initiatieven om de maan te bereiken. Er is bijvoorbeeld al een prijs uitgeloofd, de Google Lunar X Prize, voor de eerste geslaagde commerciële robotlander op de maan.

"Het is niet ondenkbaar dat, zelfs als de regering er niemand heen stuurt, er straks weer mensen op de maan rondlopen", aldus Wayne Donaldson, verantwoordelijk voor de bescherming van erfgoed in Californië. "Dat zou slecht nieuws kunnen zijn voor de onverstoorde voetstappen en voorwerpen van de landingsplaats uit 1969."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl