NOS NieuwsAangepast

Ter Horst wil wetswijziging voor scannen kentekens

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt dat de politie onmiddellijk moet stoppen met het bewaren van alle gescande autokentekens.

Maar het kabinet vindt het wel een goed hulpmiddel voor de politie en gaat de wet daarom zo veranderen, dat het in de toekomst wel mag.

Bestanden Twee politiekorpsen (IJsselland en Rotterdam-Rijnmond) overtreden willens en wetens de wet bij het registreren van kentekenplaten. Dat staat in een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Sinds twee jaar kan de politie bij controles langs de weg direct zien of gescande nummerplaten al langer in hun bestanden staan geregistreerd. Als dat zo is, kunnen agenten meteen actie ondernemen.

De gescande gegevens die niet verdacht zijn, moeten meteen worden verwijderd. Maar het politiekorps IJsselland houdt deze gegevens tien dagen opgeslagen en het korps Rotterdam-Rijnmond doet dat zelfs 120 dagen.

Boete Volgens het CBP gaat dat in tegen de wet, omdat zo ook de gegevens van onschuldige mensen in de politiebestanden terechtkomen.

De korpsen wijzen de CPB-kritiek van de hand dat ze de privacy schenden. Ze wijzen erop dat de rechtbank in Zwolle akkoord is gegaan met bewijzen die de gegevens hebben opgeleverd.

De korpsen krijgen mogelijk een boete. Het kabinet zegt nu dat het oordeel van het CBP weliswaar moet worden gevolgd, maar dat het wel gelooft in de methode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl