Barack Obama erkent dat hij in het eerste jaar van zijn presidentschap tegenvallers heeft moeten incasseren, maar hij houdt vast aan het programma waarop hij is gekozen.

Dat zei hij voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in zijn State of the Union, de Amerikaanse variant van de Troonrede.

Obama verdedigde zijn steunmaatregelen om het financiële systeem te redden. Van het geld dat de banken terugbetalen, wil Obama miljarden steken in het bevorderen van de export en het steunen van kleine bedrijven.

Hervorming Banengroei noemde hij de belangrijkste prioriteit voor dit jaar. Eén op de tien Amerikanen kan nu geen werk vinden, zei Obama.

"Mannen en vrouwen worden wakker met grote zorgen. Zonder te weten waar hun volgende salaris vandaan zal komen. Ze sturen week in week uit sollicitatiebrieven en krijgen nooit antwoord. Daarom moet onze prioriteit liggen bij het scheppen van banen."

Om de staatsbegroting op orde te krijgen, worden de federale uitgaven vanaf 2011 drie jaar lang bevroren. De nationale veiligheid, de gezondheidszorg en de sociale zekerheid worden hiervan uitgezonderd.

Verder is de president vastbesloten de hervorming van de gezondheidszorg door te zetten.

Ook zei Obama dat hij dit jaar opnieuw de lonen van de top van de Witte Huis-staf bevriest, als gebaar naar Amerikanen die gebukt gaan onder de economische crisis.

STER reclame