Door redacteur Olof van Joolen

De ANWB houdt nadrukkelijk de mogelijkheid open om een tweede ledenraadpleging over de kilometerheffing te doen. Dit onderzoek zou, anders dan het lopende onderzoek, het karakter van een referendum moeten hebben waarbij leden ja of nee tegen de kilometerheffing kunnen zeggen. Dat heeft Ferry Smith, hoofd belangenbehartiging gezegd op een persbijeenkomst.

Of het onderzoek er komt, hangt af van de mate waarin kabinet en Tweede Kamer de kritiek die uit de huidige raadpleging komt ter harte nemen. En of ze bereid zijn het wetsvoorstel te wijzigen. Rond mei wordt duidelijk of het referendum doorgaat.

Storm Het loopt op dit moment nog steeds storm voor de raadpleging. 330.000 mensen hebben inmiddels deelgenomen. Gemiddeld vullen tussen de 150 en 7000 mensen tegelijk het onderzoek in. Deelname is de komende drie weken nog mogelijk.

Negentig procent van de respondenten is ANWB-lid. Daarnaast blijkt volgens de ANWB dat relatief weinig mensen het onderzoek twee keer invullen. Het percentage dat dit doet, ligt op drie procent.

Unaniem nee De ANWB hoopte in eerste instantie op zo'n 300.000 a 400.000 respondenten. Het onderzoek kreeg een stevige steun in de rug toen minister Eurlings vrijdag zei dat hij bij een unaniem nee van de ANWB-leden niet met de kilometerheffing zou doorgaan.

Gisteren nuanceerde hij deze uitspraak in de Tweede Kamer door te verzekeren dat uiteindelijk het parlement het laatste woord in dit dossier heeft.

STER reclame