NOS NieuwsAangepast

Win/Win in première op Film Festival Rotterdam

Met de Zuid-Koreaanse openingsfilm Paju gaat vanavond voor de 39ste keer het Filmfestival Rotterdam (IFFR) van start. Daarnaast staan er diverse films uit Afrika op het programma en de nieuwste film van Francis Ford Coppola. Ook beleeft de Nederlandse film Win/Win over de kredietcrisis er zijn première.

Directeur Rutger Wolfson van het IFFR is "blij met de mogelijkheid om voor het eerst een Koreaanse film te kunnen tonen". De film "illustreert op vele manieren waar het IFFR voor staat: de ontdekking en ondersteuning van de beste onafhankelijke filmmakers ter wereld", aldus Wolfson.

Afrika Opvallend aan de editie 2010 is de verschuiving van de aandacht van Azië naar Afrika. "Afrika is eigenlijk nog een beetje onontgonnen terrein op het gebied van film. Door de digitale techniek is het tegenwoordig mogelijk met bescheiden middelen films te maken. Wij waren dan ook heel erg benieuwd naar wat er in Afrika te vinden is", vertelt Rutger Wolfson.

Om dat te onderzoeken reisde een festivalprogrammeur een half jaar lang door tien Afrikaanse landen, op zoek naar filmmakers en hun werk. Dat leverde enkele mooie producties op.

Daarnaast werd de reis zelf ook onderdeel van het festival, doordat er twaalf filmmakers meereisden die over de zoektocht naar Afrikaanse produkties elk een eigen film maakten. Deze films gaan alle twaalf op het filmfestival in première.

Win/Win Het speelfilmdebuut van Jaap van Heusden, Win/Win, toont een genadeloze blik op winnaars en verliezers in de kantoortorens aan de Amsterdamse Zuidas. Het snelle maar lege bestaan rondom beurskoersen, toegangspasjes, onbegrijpelijke beurstaal en omgangsvormen van geslaagde jongens. Hoe ze leven voor kicks, maar de lows en verwarring op de koop toe krijgen.

Deze film met Oscar van Rompay in de hoofdrol en bijrollen voor Halina Reijn, Leon Voorberg en Hans Kesting beleeft zijn wereldpremière tijdens het filmfestival op 1 februari.

In de Tiger Awards Competitie strijden vijftien beginnende regisseurs met hun eerste of tweede film om drie prijzen van elk 15.000 euro. Dit jaar doen voor het eerst films uit Georgië en Costa Rica mee in de competitie. De winnaars worden 5 februari bekendgemaakt.

Aftiteling Een nieuw onderdeel van het festival is Cinema Reloaded. Cinemareloaded.com biedt filmliefhebbers de kans om co-producent van een film te worden. Dat kan door het kopen van coins ter waarde van vijf euro, die dan kunnen worden ingelegd in een productie naar keuze. Co-producers krijgen een eigen profiel op de website en kunnen direct in contact treden met de filmmaker die ze steunen. Bij een donatie van vijf coins krijgt de donateur zelfs een vermelding op de aftiteling van de film.

Ook nieuw dit jaar is het eigen kanaal op YouTube. Daar is allerlei informatie te zien over het filmfestival en extra's over de films en de filmmakers.

Voor de editie 2010 verwacht de organisatie van het festival zo'n 250 filmmakers, 2500 professionele gasten en 350 journalisten te ontvangen. Vorig jaar bezochten 341.000 filmliefhebbers het festival. Het Filmfestival Rotterdam duurt tot 7 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl