NOS NieuwsAangepast

Donorconferentie Haïti in maart

De Verenigde Naties houden in maart een donorconferentie voor Haïti. De bijeenkomst heeft plaats op het hoofdkwartier van de VN in New York.

Dat is besloten op een bijeenkomst in de Canadese stad Montreal, waar de ministers van Buitenlandse Zaken van twintig landen bij elkaar waren om te praten over de toekomst van Haïti. Ze maakten plannen om het land weer overeind te helpen na de aardbeving van twee weken geleden.

Ook het coördineren van de hulp was een belangrijk gespreksonderwerp.

Rol Haïti Naast ministers van Buitenlandse Zaken waren vertegenwoordigers van de EU, de VN en het IMF aanwezig. Nederland was er niet bij, maar heeft hulp toegezegd.

Op de conferentie riep de Haïtiaanse premier Bellerive de internationale gemeenschap op om Haïti ook de komende jaren massaal te blijven steunen. Hij zei er bij dat Haïti zelf leiding kan geven aan de wederopbouw.

Ook de Verenigde Staten vinden dat Haïti het voortouw moet nemen. "Het is niet meer van deze tijd dat wij bepalen wat er gebeurt. Landen moeten dat zoveel mogelijk zelf doen," zei minister van buitenlandse zaken Clinton.

Op de bijeenkomst in Canada zijn nog geen concrete bedragen toegezegd. De landen willen eerst in kaart brengen waar Haïti behoefte aan heeft. Op de donorconferentie in maart moet er een uitgewerkt hulpplan liggen. Verwacht wordt dat de wederopbouw zeker tien jaar gaat duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl