NOS NieuwsAangepast

Volg het voorlezen van de 102.000 namen

Het voorlezen van de namen van Joodse Nederlanders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog via Kamp Westerbork naar het Oosten werden weggevoerd is live te volgen.

102.000 van hen werden vermoord in de concentratiekampen van de nazi's in Auschwitz, Bergen Belsen, Sobibor en Theresienstadt. Aanstaande woensdag is het Holocaust Memorial Day en 65 jaar geleden dat het symbool van de vernietiging van de Joden, Auschwitz, werd bevrijd.

Tot en met woensdagmiddag worden de slachtoffers op verschillende locaties "levend gehouden" door hun naam uit te spreken. 112 uur lang lezen bekende en onbekende Nederlanders een deel van de lijst voor, onder anderen overlevenden van de Holocaust.

Bron video: Kamp Westerbork.nl

Door verslaggever Rienk Kamer "Zolang iemands naam genoemd wordt, leeft hij voort". Het is een oud Joods gezegde en wordt sinds zaterdagavond op diverse plekken in ons land in praktijk gebracht. Het project '102 duizend namen lezen' begon met de naam van Anny Aa, geboren op 11 september 1941 in Amsterdam. In 1943 moest ze, via station Muiderpoort in haar geboorteplaats, naar Westerbork, waarna ze doorgestuurd werd naar vernietigingskamp Sobibor. Drie dagen na aankomst werd Anny, samen met haar ouders, vermoord.

De naam van Anny werd zaterdgavond op datzelfde Muiderpoortstation uitgesproken door Jules Schelvis, die Sobibor -als door een wonder- wel wist te overleven. Ook hij moest instappen op Muiderpoort.

Vanuit diverse plaatsen in het land reden zaterdagavond bussen naar het voormalig kampterrein in Hooghalen, bij Westerbork. Ze vertrokken van de plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog de Joden op de trein naar Westerbork stapten. In de bussen werden de namen voorgelezen en om middernacht ging het lezen door op de plek waar het kamp heeft gestaan.

Woensdagmiddag om 14.00 uur wordt de laatste naam voorgelezen: die van Heinrich Zysmanowicz, een Joodse vluchteling uit Duitsland. Hij werd een paar dagen voor zijn twintigste verjaardag vergast, in Auschwitz.

Zijn naam wordt voorgelezen door Fia Polak die Auschwitz wel overleefde. Van ieder slachtoffer wordt de voornaam, de familienaam en de leeftijd genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl