NOS NieuwsAangepast

Brit vast voor nep-bomdetectoren

De Britse politie heeft een 53-jarige man opgepakt die namaak-bomdetectoren verkocht. Volgens de BBC zijn daardoor bij aanslagen honderden doden gevallen die bij het gebruik van deugdelijke apparatuur voorkomen konden worden.

De verdachte is een oud-politieman die opereerde vanuit Zuidwest-Engeland en miljoenen heeft verdiend met de verkoop van de apparaten. Hij beweerde dat er speciale elektronische kaarten in zijn apparaten zaten, waarmee bommen opgespoord konden worden. Maar uit onderzoek van BBC Newsnight bleken het kaarten te zijn die winkels gebruiken om diefstal tegen te gaan.

De detectoren, van 28.000 tot 40.000 euro tot per stuk, zijn verkocht aan zeker 20 landen, zoals Irak en Pakistan. In Irak worden meer dan 1500 detectoren gebruikt, werden fysieke inspecties sterk verminderd en zijn bomwerende muren afgebroken. In het westen werden de apparaten niet gebruikt.

Scepticus De scepticus James Randi bood ATSC, de fabrikant van de detectoren, vorig jaar een miljoen dollar aan als het in een wetenschappelijke test zou kunnen bewijzen dat het apparaat werkt. Hij heeft nooit iets van het Londense bedrijf gehoord. In 2008 kocht Irak voor 22 miljoen euro aan detectoren, later voor nog eens 32 miljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl