Het weekblad Privé gaat een artikel over prins Willem-Alexander rectificeren. In het blad staat deze week dat de prins in 1986 maar een deel van de Elfstedentocht heeft gereden.

Volgens de oud-schaatstrainer Lutzen Haak, die zelf ook als toerrijder meereed, is Willem-Alexander pas na Franeker op het ijs gezet, waardoor hij nog maar zeventig kilometer hoefde te gaan.

Haak zegt ook dat niemand de prins heeft zien starten. "De prins die meedeed als W.A. van Buuren zou in de eerste toerrijdersgroep hebben gezeten, maar er zijn alleen foto's van hem bij de finish, dat is toch gek." Ook is Haak de prins nooit gepasseerd, terwijl hij in de tweede groep zat.

Wereldwonder De prins zei in 1986 dat hij amper getraind had en twee dagen voor de Elfstedentocht met een vriend een weddenschap was aangegaan om te kijken of hij genoeg conditie had voor zo'n barre tocht.

"Het is een belediging voor de andere rijders. Alleen een wereldwonder op twee benen kan de tocht ongetraind volbrengen", zegt Haak.

Jarenlang hield hij zijn mond, maar het idee om voor alle Elfstedentochtwinnaars en de prins een standbeeld op te richten, ging hem te ver.

Filmpremière Ook de aanwezigheid van prins Willem-Alexander bij de première van de film 'De hel van '63' was Haak een doorn in het oog. "Het was alsof de zware Elfstedentocht van dat jaar niet door Reinier Paping, maar door de prins was gewonnen."

De Rijksvoorlichtingsdienst noemde de beweringen van Lutzen Haak "klinkklare onzin" en eiste rectificatie. Die komt er volgende week, zegt hoofdredacteur Santegoeds.

Er worden dan beveiligingsmensen geciteerd die de hele tocht met de prins hebben gereden.

STER reclame