Canadese genietroepen zijn bezig om in Haïti een tweede vliegveld geschikt te maken voor hulpvluchten. Het gaat om de luchthaven van Jacmel, ten zuiden van Port-au-Prince. De luchthaven van de hoofdstad is overbelast. Er wachten ruim 1400 vliegtuigen op toestemming om naar Haïti te vliegen.

Inmiddels zijn Amerikaanse militairen bezig om het noordelijk deel van de haven van Port-au-Prince weer voor schepen toegankelijk te maken. Het zuidelijk deel is weer bevaarbaar, maar grote schepen kunnen daar niet afmeren.

De zeehaven is vooral van belang voor de aanvoer van huisvestingsmateriaal.

Tentenkampen Haïti gaat tentenkampen bouwen waar zo'n 400.000 mensen terechtkunnen die na de aardbeving dakloos zijn geraakt. De kampen komen buiten de hoofdstad Port-au-Prince en zijn bedoeld voor mensen die nu in noodkampen leven.

Er zijn in Port-au-Prince nu honderden geïmproviseerde kampen. Ze zijn overvol, de hygiëne is er slecht en artsen zijn bang voor de uitbraak van ziektes.

Als de nieuwe kampen klaar zijn, worden de 400.000 Haïtianen met bussen erheen gebracht. Volgens de regering is dat waarschijnlijk over een week.

Voldoende faciliteiten "Het Champ de Mars (groot plein in Port-au-Prince, red.) is geen goede plek om 1000 of 10.000 mensen op te vangen", zegt de chef-staf van president René Préval. "De mensen worden straks opgevangen op een plek waar ze in ieder voldoende faciliteiten hebben."

In totaal zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen dakloos geraakt door de aardbeving.

Andere acties Verschillende overheden proberen de mensen in het getroffen gebied met voedsel te steunen. Zo maakten de Verenigde Staten samen met Frankrijk bekend om voedsel, toiletten en tenten voor zeshonderd families te verzorgen.

De vraag is of de hulp voldoende zal zijn voor de duizenden daklozen. Naast de voedselschaarste vormt het gebrek aan water nog steeds een probleem, al doen de hulpdiensten er alles aan om het tekort op te lossen. Nog steeds wordt op verschillende plekken flessen met water uitgedeeld.

STER reclame