Nederland biedt het schip Hr. Ms.Johan de Witt aan voor hulp in Haïti. Het marineschip kan volgens Defensie veel hulpgoederen vervoeren.

Verder is er op het transportschip plaats voor twee pelotons mariniers en groot materieel als landingsvoertuigen en shovels.

De EU heeft alle lidstaten gevraagd om te kijken wat ze kunnen doen in Haïti en maakt nu een inventarisatie.

Haven Bij Haïti is namens Nederland al de Hr. Ms.Pelikaan actief. Dat marineschip gaat op de legerbasis Guantánamo Bay een Amerikaans marineteam ophalen dat de haven van de Haïtiaanse hoofstad Port-au-Prince gaat helpen opbouwen.

De haven is momenteel nog maar beperkt beschikbaar omdat er kades en kranen zijn beschadigd. Als de haven weer kan worden geopend, zal dat betekenen dat er veel meer hulpgoederen het land in kunnen.

De Amerikaanse experts hopen binnen twee weken de nodige reparaties te kunnen uitvoeren.

Guantánamo klaargemaakt De achterblijvers op Guantánamo hebben voor de zekerheid alvast tenten opgezet op de Amerikaanse basis. Er zijn nog geen plannen om de basis daadwerkelijk te gebruiken voor Haïtiaanse vluchtelingen, maar omdat de basis zo dicht bij ligt, wil het Amerikaanse leger zich vast voorbereiden.

Er is momenteel plek voor duizend vluchtelingen, maar het tentenkamp kan nog worden uitgebreid. Mochten er Haïtianen worden opgevangen dan zullen ze niet in contact komen met de terreurgevangenen die er vastzitten.

STER reclame