Het VN-Klimaatpanel erkent dat een waarschuwing over het smelten van de gletsjers in het Himalayagebergte niet voldoende was onderbouwd. In een rapport uit 2007 stond dat de gletsjers rond 2035 zouden zijn verdwenen, maar die stelling bleek onjuist.

Het Klimaatpanel (IPPC) laat weten dat de waarschuwing niet was gebaseerd op de eisen die het IPPC zelf stelt aan gedegen onderzoek. Rapporten van het Klimaatpanel vormen een belangrijke basis voor het klimaatbeleid van regeringen.

In de nieuwe verklaring staat geen nieuwe voorspelling over het verdwijnen van gletsjers. De Indiase minister van Milieu had al kritiek geuit op de waarschuwing van het IPPC. Volgens hem was de voorspelling "niet gebaseerd op ook maar een jota bewijs".

Climate-gate Vorige maand, tijdens de Klimaattop in Kopenhagen, lag het IPPC ook al onder vuur. Toen ontsloten hackers 3000 documenten waaruit volgens critici zou blijken dat het Klimaatpanel zich had gebaseerd op gemanipuleerde feiten. Die affaire werd bekend als 'Climate-gate'. Op dit moment loopt er nog een onderzoek naar de affaire.

STER reclame