Het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen overweegt aangifte te doen tegen twee jongens die zich vrijdagavond ernstig hebben misdragen. Morgen wordt daarover een beslissing genomen.

De twee, een 18-jarige Nijmegenaar en een 19-jarige man uit Beuningen, belandden in het ziekenhuis nadat ze tijdens een politie-achtervolging met hun brommer tegen een auto aanbotsten. Vlak daarvoor hadden ze een 50-jarige voetganger doodgereden. Politietoezicht De jongens werden gearresteerd en zijn onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Terwijl ze in aparte ruimten werden behandeld, bedreigden ze verpleegkundigen en de behandelend arts.

Buiten het ziekenhuis kwamen zo'n twintig familieleden en bekenden van de verdachten verhaal halen.

Er zijn negen agenten en twee beveiligingsmedewerkers van het ziekenhuis ingezet om de groep buiten te houden. Toen de sfeer grimmig dreigde te worden, heeft een arts de boel gesust.

Impact Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat de dreigende situatie een diepe indruk heeft gemaakt op de spoedeisende hulpafdeling: "We zijn bezig met het redden van mensenlevens en als je dan zo onheus bejegend wordt, en dat is zacht uitgedrukt, creëert dat wel een behoorlijke schok. Onze medewerkers beseften eigenlijk pas na afloop wat er gebeurd was."

Burgemeester Thom de Graaf noemt het gedrag van de jongeren "Van God los". "Dat mensen zich zo uiten tegen hulpverleners."

Aangifte Volgens het hoofd van de afdeling spoedeisende hulp komen dit soort incidenten "helaas vaker voor". De medewerkers die vrijdag dienst hadden, krijgen hulp van een speciaal ingesteld bedrijfsopvangteam.

STER reclame