Verantwoording

Op deze site schetst de NOS een beeld van Nederland in het laatste oorlogsjaar, van Dolle Dinsdag tot de bevrijding van Nederlands-Indiƫ. Het nieuws van 75 jaar geleden wordt gebracht met de middelen van nu.

De focus zal liggen op de bezetting en bevrijding van Nederland (inclusief Suriname, de Antillen en het huidige Indonesiƫ). Ook berichten we over de meest significante ontwikkelingen in het buitenland (Val van Berlijn, atoombom op Hiroshima).

We willen in de berichtgeving niet vooruitlopen op hoe de gebeurtenissen zich ontwikkelen: Anne Frank is daarom voor ons nog geen bekend persoon, en bij de start van Operatie Market Garden is nog niet bekend dat de aanval op een deceptie zal uitlopen.

Wel zullen we bronnen gebruiken die toentertijd nog niet beschikbaar zouden zijn geweest, zoals latere ooggetuigen, gecensureerd nieuws, vrijgegeven archieven of militair-strategische informatie. We zullen dergelijk materiaal gebruiken alsof het destijds voor de media voorhanden was. In een kader wordt genoemd uit welke bronnen citaten afkomstig zijn.

Om invoelbaar te maken hoe militairen, gewone burgers, oorlogsslachtoffers en regeringsleiders die tijd beleefden zullen we niet alleen berichten brengen over de voortgaande strijd om bevrijding, maar ook momenten kiezen uit het dagelijks leven, in bevrijd gebied, onder de bezetter en in de frontlinie.

Naar overzicht