Robbie Viejou · US Holocaust Memorial Museum/Robert Coopman

Zoeken naar pleegkind Robbie (4)

Wanhopig is de familie Viejou uit Naarden op zoek naar de 4-jarige Robbie. "Een klein kittig kereltje", met donderbruin haar, een klein litteken op zijn kruin en een aangeknoopte kaboutermuts aan zijn overall.

Robbie werd meegenomen bij een inval bij het gezin Viejou, 1 september vorig jaar. Vader Kees werd die nacht opgepakt, nadat een buurman had verraden dat Robbie er zat ondergedoken.

Twee jaar eerder was Robbie Coopman namelijk door zijn Joodse ouders toevertrouwd aan het gezin Viejou. Beiden zijn inmiddels omgebracht in Sobibor.

Krantenadvertenties

De familie weet dat Robbie na zijn arrestatie enige weken in de gevangenis op de Amsterdamse Weteringschans heeft doorgebracht. Daarna is hij overgebracht naar Westerbork. In de advertentie speculeert het gezin Viejou dat hij misschien ontsnapt is toen zijn transport op de Veluwe werd beschoten.

"In de ontstane verwarring zijn verschillende personen ontvlucht, terwijl anderen met verwondingen naar Zwolle zijn gebracht", redeneert men. "De mogelijkheid bestaat dat het kind dus eind september/begin oktober bij pleegouders in de oostelijke provinciën is ondergebracht."

Onbekende kinderen

Het is anders gegaan. Uit Duitse transportlijsten blijkt dat Robbie op 13 september in de laatste trein uit Westerbork zat. Hij was een van de 51 'Onbekende kinderen' die in het kamp zaten opgesloten, verraden onderduikertjes over wie weinig tot geen persoonsgegevens bekend zijn.

De reis ging via Bergen-Belsen naar Theresiënstadt. "We zaten op stro, mensen gingen dood en kinderen huilden", zegt Robbie. "Maar ik vond het wel spannend. Ik had nog nooit in een trein gezeten."

Zoektocht

Hoewel de kinderen eerder in de oorlog bij aankomst in het concentratiekamp zouden zijn gedood, overleefde in de chaotische nadagen van het Derde Rijk bijna de hele groep kinderen. Slechts één baby, Jetje Hamburger van negen maanden, overleed onderweg door de ontberingen.

Kleuter Robbie, ondervoed en ziek, heeft er geen besef van hoe ver van huis hij is geraakt, of welke reis hem nog te wachten staat, terug naar Nederland.

Evenmin weet hij dat zijn dat pleegmoeder Kitty trouw vanuit Naarden naar ziekenhuizen reist in Sittard, Geleen of Eindhoven. Gebrand om Robbie terug te vinden.