In het midden met hoed fotograaf Herman Cino · NIOD

NSB-Fotograaf Cino opgepakt

Propagandafotograaf Herman Cino is gearresteerd voor zijn pro-Duitse activiteiten. Zijn foto's verschenen in propagandabladen Volk en Vaderland, de Zwarte Soldaat en Storm SS.

Cino begon zijn carrière als persfotograaf bij tijdschrift Het Leven. Toen dat blad in 1942 werd opgeheven kon hij als NSB'er (lid sinds december 1940) aan de slag bij de Fotodienst der NSB.

Propaganda

Vlak voor en gedurende de oorlog probeerde de Nationaalsocialistische Beweging (NSB) de publieke opinie in Nederland op diverse manieren te beïnvloeden. Dit werd onder andere gedaan via posters, radio en films in de bioscoop. In de propaganda-uitingen stonden orde, discipline, tucht, patriottisme en volksbelang voor individueel belang centraal. Ook appelleerde de NSB aan gevoelens van eensgezindheid en saamhorigheid.

"De massa van het volk dient onverwijld door middel van de film tot inzicht gebracht te worden", zei Jan Teunissen, hoofd van de NSB Filmdienst, in 1940. De NSB heeft de afgelopen jaren tientallen korte propagandafilmpjes gemaakt. Deze zijn door een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking gezien. De beelden werden verplicht vertoond in iedere bioscoop.

Volk en Vaderland

Naast propagandafilmpjes maakte de NSB gebruik van andere propagandamiddelen, zoals kranten. Het NSB-weekblad Volk en Vaderland was een belangrijk propagandamiddel. Deze krant werd al in 1933 uitgegeven en had tienduizenden leden. Het hoogtepunt van de wekelijkse oplage was 200.000 in 1943.

Bekijk hier beelden van Volk en Vaderland:

In het voorjaar van 1944 voerde de NSB een propagandaoffensief onder de naam 'De strijd om Amsterdam', tegen de zogenoemde verloedering van de hoofdstad. Inzet was de "ontsiering van het stedenschoon te Amsterdam tot welke gebouwen, schuttingen, bouwvallen, reclames, zwarthandelaren en pinda-Chinezen behoren". Deze campagne werd op beeld vastgelegd door Cino.

Bekijk hier foto's van Cino tijdens de propagandacampagne 'De Strijd om Amsterdam':

Ook de Jeugdstorm werd door Cino gefotografeerd. Van deze jongerenorganisatie konden sinds de oprichting in 1934 'Arische' kinderen tussen de 10 en 18 jaar lid worden. De Jeugdstorm werd georganiseerd naar voorbeeld van de Duitse Hitlerjugend en was de nationalistische tegenhanger van de padvinderij.

Bekijk hier foto's van Cino en affiches van de Jeugdstorm:

Naast Cino zijn ook enkele andere NSB-fotografen inmiddels al vastgezet. Zij kunnen door de Commissie voor de Perszuivering voor langere tijd uit hun beroep worden gezet. Het auteursrecht van de foto's die ze maakten is aan de Staat komen te vervallen.