Zoeken naar de juwelen · National Archief Canada

Canadezen helpen juwelen opsporen

Een gezin uit Groningen heeft een potje juwelen teruggevonden met wat hulp van de Canadezen. Een van de bevrijders kwam op het idee een metaaldetector te gebruiken bij de speurtocht.

De familie Van Brakel had de juwelen in een jampotje verstopt om te voorkomen dat ze door de bezetter zouden worden geroofd. De sieraden werden daarna begraven in de tuin bij het vakantiehuisje van een kennis in Paterswolde.

Om de kostbaarheden terug te vinden werd een boom als markering gebruikt. Alleen was in de loop van de bezetting dat oriënteringspunt verdwenen, waarschijnlijk opgestookt vanwege het brandstoftekort.

"Vele pogingen om het potje op te sporen bleven zonder succes", zegt de zoon van het gezin, Gerrit van Brakel. Na de hele tuin omgewroet te hebben trok men de conclusie dat de schat of al was gevonden, of te diep was weggezakt in de modder.

Gevonden · Nationaal Archief Canada

Toen een Canadese militair die bij het gezin was ingekwartierd over de zoektocht hoorde, kwam hij op het idee metaaldetectors in te zetten. Het metalen schroefdeksel van het potje moest gedetecteerd kunnen worden.

Na lang speuren en wroeten in de modder was het raak. "Omdat het apparaat steeds op één plek een signaal gaf, is uiteindelijk een van de Canadezen met zijn arm tot aan de oksel in de modder gaan graaien en haalde het potje naar boven."

De Canadezen hadden een filmploeg meegestuurd om de "Holland treasure hunt" op te nemen. "Canadese genisten ontdekken een vreedzaam gebruik voor metaaldetectors", vertelt de voice-over. "Ze gaan schatgraven op zoek naar begraven kostbaarheden in de Nederlandse modder."

Juwelen zoeken

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief