Afgemarcheerd · Nationaal Archief

Duitse ontwapening verloopt vlot

Keurige stapels staalhelmen. Takkenbossen aan karabijnen. Ontelbaar veel gasmaskers. Velden vol geschutstukken. Bergen munitie. Ordentelijk laten 120.000 verslagen Duitsers in ons land zich ontwapenen.

De voormalige bezettingsmacht moet zich op tien verschillende plekken in Nederland melden. Daar gaan de militairen door een soort wasstraat waar ze van al hun oorlogstuig worden ontdaan tot alleen een uniform rest.

Duitsers leveren wapens in

Het wapentuig wordt meteen onklaar gemaakt. Op de Leusderhei gebeurt dat bijvooreeld in brandputten, zag omwonende Ab de Wild "Met een slang wordt benzine over de grote hoop wapens gespoten Daarna wordt het in de brand gestoken. het wordt zo heet dat veel metaal krombuigt en houten kolven verbranden."

Officieren hoeven hun persoonlijke wapens niet te leveren. Zij zijn verantwoordelijk gesteld voor de handhaving van de discipline in de eenheden. Wel is het voor hen verboden het wapen zichtbaar te dragen. Ook medailles met het hakenkruis erop zijn taboe.

De geallieerde militairen die de operatie begeleiden, controleren meteen of de soldaten niet proberen oorlogsbuit mee te smokkelen. Naast de bergen wapentuig liggen daarom ook naaimachines, radio's en ander gestolen goed. Cash en juwelen worden veilig opgeborgen.

Er wordt in de doorvoerkampen ook meteen gecontroleerd of de mannen zich niet schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdrijven. SS'ers of de geharde fallschirmjäger worden er daarom meteen uitgeplukt. Bij SS'ers is dat makkelijk te controleren door de bloedgroeptatoeage die ze onder hun oksel hebben.

Over het algemeen verloopt de ontwapening gedisciplineerd. Grote uitzondering is een explosie in de buurt van Soest vorige week. Bij het uitladen van munitie ging een op scherp staande mijn af. Dertien Britten en zeker twee Duitsers overleefden dat niet.

Zodra de militairen van al hun spullen zijn ontdaan, worden ze afgemarcheerd naar provisorische verzamelkampen, waar ze de definitieve terugtocht naar Duitsland afwachten.

Bevelhebber Blaskowitz verwacht dat ook dat keurig zal verlopen. "Ik ga ervan uit dat elke man voorbeeldig gedisciplineerd zal marcheren en de wegen en doorvoerkampen uitermate schoon zal houden."

De kampen waar de Duitsers verzameld worden · NOS/Bron: Afgemarcheerd - Ronald Polak

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief