Hitler in de ruïnes van de kanselarij · Hollandse Hoogte

Hitler is dood

Hitler is dood. Radio Hamburg heeft vanavond bekendgemaakt dat de Führer "in zijn hoofdkwartier bij de Rijkskanselarij is gesneuveld, tot de laatste ademtocht vechtend tegen het bolsjewisme".

Het Duitse volk was al voorbereid op belangrijk nieuws met oproepen te blijven luisteren en muziek van Wagner en Bruckner. Direct na de aankondiging nam admiraal Dönitz het woord; hij is door Hitler tot opvolger benoemd.

"Mijn eerste taak", zei Dönitz, "is het Duitse volk redden van vernietiging door de oprukkende bolsjewistische vijand. Alleen voor dit doel zal onze militaire strijd worden voortgezet."

Details over Hitlers dood zijn niet bekendgemaakt. De geallieerden reageren daarom gereserveerd op het nieuws. In Londen en Washington wil men eerst meer informatie uit Berlijn.

De nazi-adelaar omringd door Sovjettroepen · Hollandse Hoogte

Moskou noemt het ronduit "een fascistentruc". "De Duitsers willen het zo mogelijk maken dat hij onderduikt." Toch heeft Stalin de jacht geopend op het lichaam van zijn aartsvijand.

Otto Günsche weet dat het nieuwsbericht wel klopt. Als adjudant was hij in de bunker toen de Führer gisteren stierf. Hij is niet gesneuveld in de strijd, zoals Radio Hamburg insinueerde, maar heeft de hand aan zichzelf geslagen. Ook zijn partner Eva Braun, met wie hij enige dagen geleden is getrouwd, pleegde zelfmoord.

"We groetten de Führer nog een keer en toen ging hij met Eva Braun zijn kamer in. Met Goebbels, Bormann en anderen wachtte ik in de gang. Een schot brak de stilte."

"Na enkele momenten opende Goebbels de deur. De Führer had zichzelf in de mond geschoten en een gifcapsule stukgebeten. Zijn schedel was verbrijzeld, vreselijk. Eva Braun had haar pistool niet gebruikt."

Afscheidscadeau

Ook secretaresse Traudl Junge hoorde het pistoolschot waarmee een einde kwam aan het leven Adolf Hitler. Hij had haar eerder nog een van zijn gifpillen aangeboden. "Het spijt me dat ik u geen beter afscheidscadeau kan geven." Eva Braun schonk haar een bontjas.

Ze heeft te horen gekregen dat de lichamen al zijn verbrand. Hitler wilde koste wat kost voorkomen dat zijn stoffelijke resten zo schandelijk zouden eindigen als die van Mussolini. "Dood of levend wil ik niet in handen van de vijand vallen", had hij bezworen.

Seyss-Inquart zegt dat "onze eerste soldaat" in een verbitterde strijd is gevallen. "Omfloers het beeld van de Führer niet met rouw. Brengt hem bloemen die ons leven weer trots en het te leven waard heeft gemaakt."

Het Parool betoogt dat Hitler "is gestorven in het uur van Duitslands nederlaag en grootste schande, terwijl geheel de wereld nog is vervuld van afgrijzen over de gruweldaden in de talloze concentratiekampen."

Trouw typeert hem als een valse profeet, die Europa naar de rand van de afgrond heeft gebracht. Verzetskrant De Sirene zegt dat zijn dood met gejuich en gejubel of een verlichte zucht van "gelukkig maar" zal worden ontvangen. "Ja gelukkig, hij is dood."