· Nationaal Archief

Koningin Wilhelmina definitief terug

Het langverwachte moment is eindelijk daar: koningin Wilhelmina is terug in Nederland. De vorstin landde vandaag vanuit Londen op militair vliegveld Gilze-Rijen bij Breda.

De veiligheidsmaatregelen rondom de terugkeer van de vorstin waren groot. Zo werd het vliegtuig van het koninklijke gezelschap uitvoerig begeleid door rondcirkelende jachtvliegtuigen. Deze moesten het vliegtuig beschermen tegen eventuele Duitse aanvallen.

Stof en rook

Gerard Rutten was als persofficier bij de landing aanwezig: "We zagen eindelijk een Dakota de landingsbaan naderen, landen en toen verdwijnen in een enorme wolk van stof en rook. Het leek een ogenblik of een vreselijke ramp was gebeurd. Wij stonden verstard van schrik."

"Maar gelukkig bleek dat er niets ernstigs was gebeurd en dat de Dakota bij de landing het landingsgestel had gebroken. Het bleek ook dat in dit vliegtuig niet de koningin en de prinses waren gezeten. Maar dat wisten wij eerst niet."

Eigenlijk wilde Wilhelmina drie dagen geleden al terugkeren, op de verjaardag van Juliana. Dat kon niet doorgaan door slecht weer. "Ik wilde op die dag samen met haar bij wijze van verrassing in Nederland aankomen. Alles was die dertigste april gereed om te vertrekken, toen van het vliegveld het bericht kwam dat er niet gevlogen kon worden."

Anneville

De terugkeer van de vorstin was uiterst geheim, alleen een erewacht van de RAF stond Wilhelmina op te wachten. Na de feestelijke ontvangst vertrok het koninklijk gezelschap richting landgoed Anneville.

"Nergens hadden de bewoners in de gaten, wie er in de grijze militaire auto's, die in razende snelheid passeerden, gezeten waren", vertelt Rutten.

Wilhelmina werd begeleid door Engelandvaarders Erik Hazelhoff Roelfzema, Peter Tazelaar en Rie Stokvis. Zij zullen de komende tijd als adjudanten met de vorstin op Anneville verblijven.

Het is niet voor het eerst dat Wilhelmina terug is sinds de bezetting. Vorige maand bezocht ze tijdens een tiendaagse tour al stukken van het bevrijde Nederland. Een tocht die haar sterk aangreep.

In Anneville was alles voorbereid voor de komst van de vorstin. Ook hier was er een flinke hoeveelheid beveiliging op de been. Het terrein rondom het hotel werd streng bewaakt door Nederlandse marechaussee en militairen.

"Nu en dan raasden met huilend geluid de beruchte V1's over het hotel en verdwenen in de richting van Antwerpen. Een enkele kwam niet ver van Anneville naar beneden. Net zo min als in Londen, tijdens de bombardementen, trok de oude koningin zich daar iets van aan", vertelt Rutten.

Het is niet duidelijk hoelang de koningin in Anneville zal verblijven. Wel staat vast dat de vorstin niet van plan is om haar vaderland nogmaals achter zich te laten.