De opmars door Hoogeveen · Hoogeveen2000

Belgische commando's helpen Hoogeveen bevrijden

Opmerkelijke bevrijders voor Hoogeveen. Inwoners van de Drentse plaats zagen tot hun verbazing geen Canadezen of Britten als eerste voorbijtrekken, maar Belgen.

Het ging om vooruitgeschoven commandotroepen die gisteren vanuit Coevorden de weg verkenden voor de Canadese hoofdmacht. Doordat de bezetters in Hoogeveen de kans hadden gehad zich uit de voeten te maken, ondervonden de Belgische bevrijders amper weerstand in het oosten van de plaats. Een groep Canadese verkenners bevrijdde vandaag het westelijk deel.

De Belgische paratroepen werden afgelopen zomer voor het eerst ingezet in Frankrijk, in de weken na D-day. Ook bij de opmars door Limburg bevrijdden deze commando's meerdere dorpjes.

Op dit moment worden de Belgen door de Poolse generaal Maczek als verkenners ingezet. Zo waren zij de eerste geallieerden in gebieden bij Elim, Nieuwlande, Nieuweroord en Hollandscheveld.

Feest

Toen in de loop van de ochtend Hoogeveen volstroomde met Canadese troepen brak het feest pas echt los voor de inwoners en militairen. De soldaten namen enthousiaste kinderen mee voor een ritje in hun pantserwagens en de zegetocht door Hoogeveen kon beginnen. Vlaggen werden gehesen en grote groepen mensen, jong en oud, verschenen op straat.

De geallieerden brachten een overvloed mee aan alles wat men in Hoogeveen al die jaren heeft moeten missen. "Half Hoogeveen kwam ruilen bij de Zuiderweg", vertelt de Hoogeveense Klaas Zwiggelaar.

"De soldaten waren gek op jenever. Voor een fles jenever kreeg je van alles. Toen de jenever op was, kwamen de Hoogeveners met flessen water. Tabak, sigaretten, snoep, je kreeg van alles". De soldaten en inwoners van Hoogeveen vierden de hele dag feest en speelden kaartspelletjes met elkaar.

Met name de Hoogeveense vrouwen waren uitzinnig van vreugde toen de soldaten de stad binnenkwamen. Een jongedame vertelt: "Mijn vriendinnen gingen door de euforie van het moment over grenzen die ze anders nooit zouden overschrijden." De soldaten te motor trokken de meeste aandacht. Zij namen de meisjes mee achterop, wat resulteerde in fladderende rokken en half ontblote benen. "Schande!", zegt de ene ooggetuige. "Geweldig!", zegt de ander.

Springstof

Zwiggelaar was die ochtend nog aan het werk als chef van het distributiebureau, in het gemeentehuis. "Ik zag de burgemeester door een kier naar buiten kijken. Waar keek hij toch naar? Toen zag ik het ook: de bevrijders waren in Hoogeveen!".

's Middags stond Zwiggelaar op wacht als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten bij de Julianabrug. Het was zijn taak nieuwsgierige mensen uit de buurt te houden van de brug en de schare soldaten en militaire voertuigen. "Het was er levensgevaarlijk", zegt Zwiggelaar. De Julianabrug was volledig bezaaid met springstof.

Voor een vrachtwagenchauffeur die niet wilde luisteren naar de waarschuwingen van Zwiggelaar, liep het vanmiddag slecht af. Er klonk een harde knal en een explosie volgde. Een groot stuk ijzer van de brug werd de cabine van de chauffeur in geslingerd en ging dwars door zijn hoofd. "Hij was op slag dood", aldus Zwiggelaar.