Wapens van het verzet · Hollandse Hoogte

Verzetsgroep Purmerend opgerold bij razzia

Duitse troepen hebben in Purmerend een groot deel van de plaatselijke ondergrondse opgerold. Bij een razzia op een boerderij in het buitengebied werden elf verzetsmensen gearresteerd.

De boerderij van Piet Kramer aan de Kanaaldijk was de uitvalsbasis van de plaatselijke afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten. In zijn weiland werden wapens gedropt, in een achter een hooiberg verstopte ruimte leerden de mannen omgaan met de geweren.

Vandaag kwam de groep bijeen om ingeënt te worden tegen tyfus. Mogelijk is de afspraak verraden.

Dat ze niet het land in gevlucht zijn, begrijp ik nog niet.

Tom Seegers zag twee maten in Duitse handen vallen

BS'er Tom Seegers ontsnapte aan de inval doordat hij iets te laat arriveerde. "Ik kwam aanfietsen en toen zag ik zeventien Duitsers met een karabijn op hun rug de boerderij omsingelen. Ik zeg: dat is goed fout."

Seegers fietste door en werd met rust gelaten. Zijn kameraden, de broers Jan en Paulus Conijn (28 en 18) , die ook net aan kwamen lopen, hadden minder geluk. "Een mof gaat naar hen toe. Ausweis. Ze hadden niks bij zich. Mitkommen. En ik had gezegd: 'Zie weg te komen'. Dat ze niet het land in gevlucht zijn, begrijp ik nog niet."

'Door het oog van de naald'

Seegers zelf vluchtte door het weiland naar een andere boerderij. Na anderhalf uur ging hij terug naar het erf aan de Kanaaldijk om Kramers vrouw Trijntje bij te staan. "Die zat aan tafel en zegt: 'Tom, wat moeten we? Ze hebben Piet ook meegenomen'."

Op dat moment zag Seegers een nieuwe groep Duitsers de dijk af komen. Doodsbang verschool hij zich in een kast. Seegers vreesde opgepakt te worden, of om te komen als de boerderij als represaille alsnog in brand gestoken zou worden. "Dan denk je, het is gebeurd met je."

De nieuwe groep bleek slechts een patrouille. Na enkele angstige momenten vertrokken ze weer, zonder acht te slaan op Seegers' fiets op het erf of zijn klompen bij de deur. "Ik ben door het oog van de naald gegaan."

Naast Kramer en de broers Conijn is ook de 37-jarige bevelhebber van de BS'ers opgepakt, Albert Frederiks. Verder werden zeven anderen overgebracht naar de beruchte Weteringsschansgevangenis: Willem van den Brink, Elias Doets, Cornelis de Jonge, Gerrit Kroon, Gerard Leegwater, Herman Meijer en Pieter Slooten.