De begrafenisstoet · State Museum Auschwitz-Birkenau in

Laatste eer voor doden in Auschwitz

Vele honderdduizenden werden er op industriële wijze vermoord, maar de laatste slachtoffers van concentratiekamp Auschwitz krijgen een waardige begrafenis. Gevangenen die kort voor de bevrijding nog werden vermoord of erna bezweken, zijn begraven in een massagraf.

In totaal zijn er ongeveer 600 lichamen gevonden in het hoofdkamp Auschwitz en de vernietigingsafdeling Birkenau. Er lagen doden in het mortuarium, maar ook in een open massagraf dat kort voor de ontruiming was gegraven. Daarnaast werden er bij de barakken lichamen aangetroffen van mensen die ter plekke waren overleden aan ontberingen.

De begrafenis liet een maand op zich wachten, omdat de bevrijders zich eerst wilden richten op de zorg voor de overlevenden. Daarnaast moesten er nog autopsies plaatsvinden, om bewijsmateriaal te verzamelen van de wreedheden door de nazi's.

Kistje van peuter

Nu zijn de slachtoffers in processie naar een massagraf gebracht, dat net buiten het kamp door Duitse krijgsgevangenen is gegraven. Ze worden begraven in provisorisch gemaakte lijkkisten, waarin meerdere lichamen passen.

De begrafenisstoet werd geopend door het kistje van een omgekomen peuter van ongeveer 2 jaar, de jongste dode die werd aangetroffen. Daarna volgden kampoverlevenden, een erewacht van het Rode Leger en een groep Poolse geestelijken.

Slachtoffers Auschwitz worden begraven

Bij de emotionele ceremonie waren enkele duizenden burgers aanwezig uit omliggende dorpjes. "Iedereen wilde de laatste eer betonen aan de slachtoffers van de nazi's", legt Marcin Krzemien uit, burgemeester van het stadje Oswiecim.

Dodenmars

Chopins Dodenmars werd gespeeld door een Russisch legerorkest. Daarnaast waren er gebeden voor de doden en toespraken van een overlevende en Poolse en Russische vertegenwoordigers.

Na de ceremonie werd de kuil van 30 meter lang met spades dichtgegooid. Naast het graf werd een bord geplaatst met de tekst: "Hier rusten de laatste slachtoffers van de nazi-moordenaars".

Het massagraf · State Museum Auschwitz-Birkenau in