Uitzending van Herrijzend Nederland · NIOD/Beeldbank WO2

Help oorlogsslachtoffers met een verzoekplaatje

Radio Herrijzend Nederland begint een benefietactie om geld in te zamelen voor oorlogsslachtoffers. Elke woensdagavond tussen 20.30 en 21.00 uur kunnen luisteraars tegen betaling een verzoekplaat aanvragen op de zender uit bevrijd Nederland.

De betaling kan worden voldaan met een postwissel van minimaal één gulden. Dat betaalbewijs kan met het verzoeknummer worden opgestuurd naar de radiozender in Eindhoven. Op plekken waar nog geen interlokaal postverkeer toegestaan is, kan de envelop aan het plaatselijke Militair Gezag worden opgestuurd.

Het "grammofoonplatenconcert" onder de titel U kiest, wij spelen, tot hulp van velen! is een van de vele hulpacties die zijn opgezet in bevrijd gebied. De giften komen meestal ten goede aan de Hulpactie Rode Kruis (HARK), een organisatie die vorig jaar in het bevrijde zuiden werd opgezet.

De HARK benadrukt dat er veel hulp nodig is. "Nimmer was de nood zo groot", herhaalt de organisatie keer op keer.

"Ontstellend" noemde een medewerker eind vorig jaar de situatie aan het front: gezinnen wonen zelfs in kippenhokken met slechts wat stro en dekens om te slapen. "Zij leven waarlijk in dezelfde omstandigheden als 't Kerstkind in de stal."

Hulpbehoevenden in Limburg · NIOD/Beeldbank WO2

Doneren wordt dan ook omschreven als een "vaderlandse plicht" en een inzameling die begin deze maand werd gehouden kreeg de naam mee van de pas verjaarde troonopvolger: de Beatrixcollectie. "De eerste collecte in vrij Nederland moet alle Winterhulpacties beschamen", spoorde het plaatselijke comité in Eindhoven aan.

Overigens is de HARK niet alleen blij met geld, er kan ook in natura worden gedoneerd. "Thans reeds wordt ieder aangespoord zijn kleerkast en zijn linnenkast, zijn zolder en zijn kelder, zijn keukenkast en zijn dressoir of buffet alvast te inspecteren, opdat er straks als de Hulpactie Rode Kruis aan uw deur klopt (en zij is van plan aan iedere deur te kloppen!!!) iets meegegeven kan worden."

"Een beroep op de milddadigen" wordt het genoemd. "Aan allen die tijdens de oorlogshandelingen gespaard zijn gebleven: bedenkt uw minder gelukkige medeburgers."

Het Rode Kruis is van plan overlevingspakketten te maken met voedsel en textiel, die meteen na de bevrijding van de rest van het land uitgedeeld kunnen worden, onder het motto 'Zuid helpt Noord'.