Westerbork · NIOD/Beeldbank WO2

Jodentransport naar Westerbork per abuis beschoten

Bij het Overijsselse Wijhe zijn zeker tien doden gevallen toen Britse jachtvliegtuigen een Duitse vrachtwagen onder vuur namen. Wat de geallieerde vliegers niet wisten was dat het om een gevangenentransport naar Westerbork ging.

De Britse Mosquito's waren op zoek naar Duitse transporten, die bijvoorbeeld troepenversterkingen of wapens vervoeren. Omdat het overdag prijsschieten is voor de geallieerden, vinden deze bewegingen vaak 's nachts plaats.

Dit keer werd het transport van de Ordnungspolizei uit Amsterdam echter rond 05.30 uur ontdekt op de IJsseldijk bij Wijhe. Er werden eerst lichtkogels afgevuurd, daarna werd de vrachtwagen twee keer doorzeefd met kogels.

Zeven gevangenen waren op slag dood, drie bezweken later aan hun verwondingen. Ook een onbekend aantal van hun bewakers werd geraakt, onder wie de Nederlandse chauffeur.

Ondergedoken

De gevangen Joden werden vanuit Amsterdam overgebracht naar Westerbork. Daar worden nog altijd opgepakte Joden opgesloten, hoewel er sinds september al geen transport meer uit het doorvoerkamp is vertrokken.

Hier is te zien wie er in die laatste transporten zaten:

Westerbork: wie zaten er in de laatste treinen?

Veel van de personen die nu nog opgepakt worden waren tot nu toe uit handen gebleven van de bezetter door onder te duiken of omdat ze met een niet-Joods persoon waren getrouwd, wat aanvankelijk een vrijstelling opleverde.

Het merendeel van de gevangenen die de aanval overleefden is spoorloos verdwenen. Ze zullen ongetwijfeld in de buurt een onderduikadres proberen te vinden.