Vrouwen pellen bloembollen voor gebruik in de gaarkeuken · NIOD

Ook gaarkeukens gebruiken nu tulpenbollen

De afgelopen maanden stonden bloembollen al op het menu van veel huisvrouwen, maar ook de gaarkeukens zijn nu om. Ook daar belanden nu noodgedwongen bollen in de stamppot of de soep.

Ze zijn een goede vervanging van aardappelen, die in verband met de voedselschaarste moeilijk te verkrijgen zijn. "Geschilde aardappelen hebben een calorische waarde van 90, tulpenbollen van 158. Deze laatsten zijn dus uitstekende voeding", stelt de Voedingsraad.

Het is opvallend dat de Voedingsraad het gebruik van tulpenbollen als voedsel stimuleert. Vorige maand waarschuwden zij nog dat het eten van bloembollen niet zonder gevaar was.

Sommigen zijn namelijk giftig. Het eten van narcissenbollen kan bijvoorbeeld leiden tot braken, buikpijn en diarree.

Het eten van tulpenbollen is daarentegen niet schadelijk. Maar lekker is het ook niet, vindt Rita van Gestel uit Wassenaar. Ze omschrijft de smaak als weeïg, zoet en wrang. "Maar we moeten het wel eten, we hebben niets anders."

We eten tegenwoordig altijd in het donker, dan zie je tenminste niet wat je eet.

Rita van Gestel

Bij de gaarkeuken moet ze vaak lang in de rij staan. "Het wordt steeds moeilijker om dat staan vol te houden, je krijgt steeds het gevoel dat je van je stokje gaat."

Vandaag kwam na vijf kwartier eindelijk het eten aan. "Het was een vloeibare stamppot van andijvie met tulpenbollen", vertelt Van Gestel. "We eten tegenwoordig altijd in het donker, dan zie je tenminste niet wat je eet. Als er een steentje of stukje stro in zit, proef je dat vanzelf en leg je het naast je bord."

Zelf bereiden

De Voedingsraad geeft advies over hoe de tulpenbollen thuis het beste bereid kunnen worden. Belangrijk om te weten: ze zijn niet rauw te eten.

"Men pelt de bollen, snijdt ze door om het kiempje te verwijderen en kookt ze daarna met weinig water in 15 minuten gaar." Hierna zijn ze klaar om in de stamppot of soep verwerkt te worden.

Hier zie je hoe tulpenbollen worden bereid:

Koken met tulpenbollen

Er kunnen ook koekjes gemaakt worden met tulpenbollen. "Maakt men een beslag van 100 gram geraspte tulpenbollen, 1 lepel bloem, een uitje, kruiden en wat zout, dan kan men in wat olie heerlijke pikante koekjes bakken."

Lang kun je de bollen niet bewaren. "Tegen het voorjaar gaan ze uitlopen, en dan zijn zij geen voedsel meer, maar bloemen geworden in fraaie kleuren." De tulpenbollen kunnen gedroogd worden, om er meel van te maken, zodat men er ook nog in het voorjaar profijt van heeft.

Bekijk hieronder de beelden van de hongerwinter in West-Nederland.