Strijd om Kapelsche Veer · wiki commons

Verbeten strijd om Brabants niemandsland

Britten, Noren en Polen hebben tevergeefs een poging gedaan de Duitsers te verjagen van een bruggenhoofd bij Kapelsche Veer in Noord-Brabant. Sinds eind december proberen de geallieerden het gebied bij de Bergsche Maas in handen te krijgen.

De Duitse tegenstand is heftig. En ze blijven zitten waar ze zitten.

Er zijn al enkele honderden doden en gewonden gevallen. De gewonden worden verzorgd in de dorpen in de buurt. De ontgoocheling van het mislukken van de operatie onder de troepen is groot.

Kapelsche Veer · NOS

De geallieerden zijn tot de Bergsche Maas gekomen en de rivier is de grens tussen bevrijd en niet-bevrijd gebied. Het Kapelsche Veer, de aanlegplaats van de veerpoot over de Bergsche Maas tussen Dussen en Sprang-Capelle, is de uitzondering: bij een patrouille aan het eind van het jaar stuitten de Duitsers toevallig op dit stukje land en ze zijn daar gebleven.

Hun positie is perfect want ze zitten op verhoogd terrein waar ook nog twee huizen staan. Ze hebben een goed zicht op de hele omgeving, die door gebrek aan bemaling een drassige modderpoel is geworden, doorsneden door vele sloten. Parallel aan de Bergsche Maas loopt nog het riviertje het Oude Maasje. Het hele terrein is open, er staan amper bomen.

In de laatste nacht van 1944 deed de 1e Poolse Pantserdivisie een eerste aanval. Een week later probeerden ze het nog een keer. Maar ook toen lukte het niet door de linie heen te breken.

Gevechtservaring

Aan de overkant van de rivier zit de fanatieke generaal Kurt Student. Hij was al betrokken bij het bombardement van Rotterdam in 1940 en afgelopen najaar was hij er ook bij operatie Market Garden.

Student ziet inmiddels een glansrol voor zichzelf en zijn manschappen weggelegd. Want als het Ardennenoffensief slaagt - en daar gaat Student natuurlijk van uit- dan kan hij met zijn troepen zo doorsteken naar Antwerpen. De havenstad ligt zo'n 80 kilometer van Kapelsche Veer af.

Ook vindt Student de situatie bij de Bergsche Maas een goede leerschool voor zijn niet al te ervaren troepen. Hier kunnen ze goede gevechtservaring op doen.

Volgende aanval ophanden

De geallieerden zijn er niet van gediend dat de Duitsers aan hun zijde van de Bergsche Maas zitten. Zij zullen er dan ook alles aan doen om hen te verslaan.

Geruchten gaan dat ervaren Canadese militairen ingezet gaan worden voor een volgende aanval. Dat die er komt, lijkt wel zeker.

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief