Een Duits jachtvliegtuig, een Focke-Wulf 190, net zo een als die is neergestort · Publiek Domein

Helft van Twents gezin dood door vliegtuigcrash in woonwijk

Een vliegtuigcrash in het Twentse Losser heeft vanochtend een gezin plots uit elkaar gerukt. Doordat een Duits jachtvliegtuig neerstortte in een woonwijk, vonden de vader van de familie Stegge en vijf van zijn kinderen de dood. De moeder van het gezin en vijf andere kinderen zijn nog in leven.

Het Duitse jachtvliegtuig werd getroffen tijdens een luchtgevecht, dicht bij het dorp. De piloot probeerde nog een noodlanding te maken in de weilanden naast de woonwijk, maar zonder succes. "Het schampte een ander gebouw en vloog bij ons naar binnen, aan de achterkant van het huis", vertelt Mini Stegge, één van de kinderen die de ramp overleefde.

De oudste zus van Mini kwam net uit de kerk toen het gebeurde. In een poging haar vader te redden, ging ze het gehavende huis binnen. "Onbegrijpelijk dat niemand haar heeft tegengehouden. Ze is samen met mijn vader en vier andere kinderen verbrand."

Mini was zelf bij de buren en bleef ongedeerd, net zoals haar broer Hans. Hij was niet thuis, omdat hij bij een boer een paar dorpen verderop op zoek was naar voedsel voor het gezin.

Er is een gat geslagen in ons leven.

Mini Stegge

Van de overige gezinsleden die het hebben overleefd, zijn vooral moeder Maria en broer Tinus er slecht aan toe. "Ze hebben hele zware brandwonden."

Maria heeft nog geprobeerd het jongste kind - slechts een paar maanden oud - te redden. "Ze probeerde het brandende kind over de schutting aan de buren te geven. Maar het was al te laat." De baby is gestorven.

"Er is een gat geslagen in ons leven", zegt Mini. Het huis zelf staat nog overeind, weliswaar beschadigd, maar alle persoonlijke spullen zijn verbrand. "Er is niets meer over."

De 22-jarige Duitse piloot overleefde de crash ook niet. Een 25-jarige collega kwam eveneens om toen zijn toestel neerstortte in het nabijgelegen bosgebied Zandbergen.

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief