Een verkeersregelaar in Nijmegen · Bosman, P.J. / collectie Regionaal Archief Alkmaar

Koffie voor verkleumde verkeersregelaars

Het Eindhovens Dagblad roept burgers op om verkleumde verkeersregelaars eens een kopje warme koffie of soep te brengen. Nu het zou koud is (zelfs overdag komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt), is hun werk geen pretje.

De krant schrijft dat de geallieerde verkeersagenten en hun Nederlandse collega's "uren in de snijdende kou met weinig bewegingsmogelijkheden moeten doorbrengen", geregeld zelfs in de sneeuw. Wat verwarming wordt dan op prijs gesteld.

Het Nieuwsblad van het Zuiden vroeg eerder al expliciet niet de Nederlandse helpers over te slaan, nadat een verslaggever zag hoe alleen een Brit verwend werd. "De tommy kreeg een kopje warme drank, de Tilburgse politieagent schoot erover."

Toen de behulpzame dame later terugkeerde, bleek ze niet een extra drankje te hebben meegebracht, maar een paar oorwarmers, opnieuw alleen voor de buitenlander. "De tommy schudde veelbetekenend met zijn hoofd en ging zijn collega maar een sigaretje geven."

Sneeuw

De agenten moeten het drukke oorlogsverkeer in het bevrijde zuiden in goede banen leiden. Op weg naar het front doorkruisen militaire transporten met grote haast dorpen en steden, met geregeld ongelukken tot gevolg.

Eerder riep dezelfde krant daarom burgers al op geen sneeuw op de rijbaan te storten bij het begaanbaar maken van het trottoir. Door de bergen sneeuw aan de zijkant van de weg gaan fietsers midden op de rijbaan rijden, waardoor het militaire verkeer weer gehinderd wordt.

In bezet gebied is SS-leider Rauter, na "herhaalde waarschuwingen", een stuk bruusker: van personen die op de rijbaan fietsen wordt het rijwiel vanaf nu in beslag genomen. "Teneinde de openbare orde en veiligheid te handhaven."

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief