· NIOD/Beeldbank WO2

Hond in de pot: illegale slagers opgepakt

Honden en katten zijn niet meer veilig op straat nu de honger toeneemt in de grote steden. Op verschillende plekken zijn al hondenslachters aangehouden.

Deze week werd in Den Haag een 26-jarige man opgepakt in een hondenslachterij. De politie trof meerdere koppen, beenderen en vleesresten van honden aan in een woning. De man bood het gemalen vlees aan als lamsgehakt voor 30 gulden per kilo.

In Amsterdam werden eind vorig jaar vier Chinezen aan de Zwanenburgwal opgepakt nadat omwonenden een vreemde stank uit hun huis hadden geroken. Agenten moesten een waarschuwingsschot lossen toen de vier met slagersmessen op hen afkwamen.

Het vlees uit de slagerij, die "alles behalve rein" was volgens het Algemeen Handelsblad, werd als geitenvlees aangeboden op de markt aan het Waterlooplein. Wat er nog restte is vernietigd.

Verdwenen honden

De krant Het Volk speculeerde eerder al dat er in Amsterdam hondenmeppers bezig waren: in het centrum waren de voorgaande dagen zeker acht dieren verdwenen.

Zo loofde iemand aan de Overtoom een beloning uit van 500 gulden voor de terugkeer van zijn Duitse herder Max, met zwart dek en lichte poten. "Wie regelmatig de advertentiekolommen van de dagbladen nasnuffelt weer dat deze advertentie er een is in een lange reeks."

Het slachten van honden en katten werd al in 1943 expliciet verboden. Ook op verkoop, transport of weggeven staat een straf van maximaal dertig dagen of 1000 gulden.

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief