Ravage in Wamel · https://www.vanvameletotwamel.nl/

Gelders Wamel vijf uur lang aangevallen

Vandaag is de situatie in Wamel geëscaleerd. Canadese schietoefeningen zijn door de Duitsers beantwoord met een vijf uur durende aanval van mortieren en granaten. Er zijn meer dan honderd ontploffingen geteld.

Wamel ligt voor een groot deel in puin en er is in ieder geval één dode te betreuren, schoenmaker Piet Appeldoorn.

De aanval is zelfs voor het Gelderse Wamel, dat al weken deel uitmaakt van de frontlinie, van ongekende grootte. Vanuit het dorp aan de Waal beschieten de geallieerden de Duitsers aan de overkant van de Waal in Tiel.

V1's neergestort

Naast de Duitse beschietingen stortten er ook nog eens drie V1's neer in de polders rond het dorp. De motoren van de vliegende bommen, op weg naar Londen of Antwerpen, waren tijdens de vlucht uitgevallen. Het wapentuig sloeg in zonder slachtoffers te maken of veel schade aan te richten.

Inwoners van Wamel proberen met gevaar voor eigen leven te vluchten naar naastgelegen dorpen. Voor hen begint met de bevrijding de oorlog eigenlijk nu pas echt. De granaatinslagen van afgelopen tijd hebben al meerdere dodelijke slachtoffers gemaakt.

Stad ontruimd

Vorig jaar oktober werd Wamel ingenomen door de Binnenlandse Strijdkrachten, die later hulp kregen van Britse troepen. Inmiddels hebben de Britten plaatsgemaakt voor de Canadezen met beter materieel.

Tiel is al sinds operatie Market Garden een frontstad. Veel Tielenaren zijn eerder geëvacueerd en de laatste dagen is door de Duitsers het bevel gegeven dat iedereen moet vertrekken.

De stad is inmiddels zwaar beschadigd. Duitsers hebben er vrij spel en hebben fabrieken en lege woningen geplunderd.

De verwoesting in Tiel · Gelders Archief

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief