Een bakkerskar wordt gebruikt voor houtsprokkel · NIOD

Steeds meer plundering door voedseltekorten

Doordat de tekorten in de grote steden steeds verder oplopen, wordt daar steeds vaker bericht over plunderingen. De Nederlandse regering in ballingschap heeft al opgeroepen de Duitsers geen excuus te geven hard op te treden.

Deze week bestormde een groep van zo'n veertig vrouwen nog een bakkerskar in Amsterdam, waarmee brood wordt bezorgd. "De man die erbij liep stond machteloos, doch de kar zat zo goed op slot, dat de vrouwen geen enkel brood konden bemachtigen", schrijft het Algemeen Handelsblad. Toen de politie arriveerde, verdwenen de belagers weer.

Een paar dagen later werd in Amsterdam een kruidenierswinkel van De Gruyter overvallen. Volgens Het Parool werden de ramen ingeslagen, waarna de menigte pakjes meel en puddingpoeder roofde. "Talrijke kinderen vulden hun zakken met losse gortmout die op schalen in de etalage lag. Sommigen begonnen zelfs meteen te eten."

Ook bij het klimmen van de nood blijve een ieder zich ordelijk en gedisciplineerd gedragen.

Oproep via Radio Oranje

Via Radio Oranje roept het kabinet op tot kalmte. "Ook bij het klimmen van de nood blijve een ieder zich ordelijk en gedisciplineerd gedragen, opdat de vijand geen voorwendsel in hande krijge om nog boosaardiger op te treden dan hij reeds doet."

In Den Haag heeft de bezetter al hard opgetreden. Toen daar een kruidenier werd leeggehaald, werd een 16-jarige jongen ter plekke doodgeschoten. Zijn lichaam moest 24 uur onder de tekst 'Ik ben een plunderaar' blijven liggen ter afschrikking.

Andere vrouwen die waren betrapt moesten urenlang met hun handen in de lucht tegen de pui van de winkel blijven staan, weet Het Parool. Volgens de krant probeerde de menigte toe te slaan nu bij razzia's in de Hofstad ook veel politiemannen zijn weggevoerd.

Tekening van de executie in Den Haag · NIOD

Het Parool spreekt er schande van dat veel van de geplunderde levensmiddelen tegen winst worden doorverkocht op de zwarte markt. "Men besteelt hier niet De Gruyter, maar de gemeenschap!"

Trouw heeft iets meer oog voor de nijpende situatie in Amsterdam. "Het komt reeds voor dat mensen dood op straat neervallen", aldus de krant. De inwoners moeten er namelijk rond zien te komen van een kilo brood en een kilo aardappelen in de week, aangevuld met de waterige stamppot van de centrale keukens.

Het Parool merkt cynisch op dat juist de bezettingsmacht die zo hard straft zelf "de grootste plunderaars ter wereld zijn". Volgens de ondergrondse krant zou Nederland bezaaid liggen met Duitse soldaten als zijzelf zo bestraft moeten worden. "We zijn van deze deugnieten nu eenmaal niet anders gewend."