Willem Henneicke · Beeldbank WO2 - NIOD

Jodenjager Henneicke vermoord

De beruchte Jodenjager Wim Henneicke is doodgeschoten in Amsterdam. Hij werd onder vuur genomen nadat hij op de fiets zijn huis had verlaten. De voormalig taxichauffeur en stofzuigerverkoper woonde aan de Linnaeusparkweg, in het huis van een gedeporteerde Joodse familie. Hij was 35 jaar.

Henneicke maakte sinds 1942 deel uit van een organisatie die de woningen en huisraad van gedeporteerde Joden doorzoekt en in beslag neemt. Later hield hij zich bezig met het opsporen en arresteren van Joden om hen vervolgens aan de Duitsers over te leveren.

Met dit werk stond hij aan de leiding van de Colonne Henneicke, een groep van zo'n vijftig man die vooral tussen maart en september 1943 Joden opspoorde.

Gedeporteerd

In een half jaar heeft Colonne Henneicke naar schatting meer dan 8000 Joden gearresteerd. Zij zijn naar de Hollandsche Schouwburg gebracht. We weten dat ze vervolgens naar Kamp Westerbork zijn gebracht en vanuit daar misschien naar kampen in het oosten van Europa zijn gedeporteerd.

Leden van Colonne Henneicke kregen gemiddeld 7,50 gulden voor elke Jood die ze arresteerden. Alle arrestaties werden op papier bijgehouden om daarmee vervolgens de premies te innen. De bank Lippmann-Rosenthal en Co, waar alle Joden hun kapitaal moesten storten, betaalde het geld uit de opbrengst van gestolen Joodse bezittingen.

De inmiddels opgeheven Colonne Henneicke had een hoofdkwartier in Amsterdam-Zuid maar beschikte in de hele stad over woningen waar arrestanten tijdelijk konden worden vastgehouden voordat ze naar het Centrale bureau voor Joodse emigratie werden overgebracht.

Henneicke stond bekend als een beruchte Jodenjager. Hij en zijn collega's schroomden niet om geweld te gebruiken om zoveel mogelijk mensen te kunnen oppakken. Zo martelden ze opgepakte personen voor meer informatie. Ook hebben ze deelgenomen aan verschillende razzia's.

Naarmate de geallieerden verder oprukten, probeerde Henneicke recentelijk in contact te komen met het Amsterdamse verzet. Hoewel hij informatie doorgaf over de bezetter, verdachten verzetsmensen hem van dubbelspionage. Hij werd niet vertrouwd en is waarschijnlijk door één van hen omgebracht. De precieze dader is nog onbekend.