Afro-Amerikaanse soldaten boos om Zwarte Piet

In bevrijd Nederland heeft een groep zwarte Amerikaanse soldaten bezwaar gemaakt tegen de figuur van Zwarte Piet, die samen met Sinterklaas in een Amerikaanse legerjeep werd rondgereden. Volgens een journalist van Vrij Nederland "dreigde een ernstige verkoeling in de vriendschappelijke betrekkingen tussen de Verenigde Staten van Noord-Amerika en het Koninkrijk der Nederlanden".

De soldaten deden hun beklag bij de Amerikaanse officier die de legerjeep beschikbaar had gesteld. Ze konden geen begrip opbrengen voor de Nederlanders die "een blank individu zwart hadden geschilderd" en die lieten rondrijden "tot schande en spot van alle gekleurde mannen". "Nooit eerder is het zwarte ras op zulk een geraffineerde manier gehoond", was hun boodschap.

Sinterklaas in oorlogstijd · NIOD/ Beeldbank WO2

In de VS wordt blackface geassocieerd met racistische stereotypen, zoals de naïeve plantageslaaf Jim Crow of de door zwartgeschminkte blanken opgevoerde minstrel shows, waarin zwarte mensen als onnozel en primitief worden neergezet.

De zwarte bevolking wordt nog altijd achtergesteld in de VS. Door rassenwetten is het voor zwarte militairen bijvoorbeeld bijna onmogelijk om aan het front te vechten. Ze worden vooral ingezet als chauffeur of in andere ondersteunende rollen.

Belofte

Volgens de VN-journalist is de zaak bijgelegd. "Men moest de protesterenden duidelijk maken dat Pietermanknecht een hoogst onschuldige grap is. Men moest Nederlanders uitleggen dat er grapjes zijn, die anderen met de beste wil van de wereld niet onschuldig kunnen opvatten, hoe goed ook bedoeld."

De kwestie werd opgelost met de belofte dat zolang er zwarte soldaten in Nederland zijn "er nooit meer een zwart geverfd persoon door de straten zal rijden."

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief