Churchill tijdens een bezoek aan het Italiaanse front · AFP

Extra thee voor jarige premier Churchill

Winston Churchill heeft vanaf nu recht op 30 gram thee extra in de week. Het extra rantsoen is bedoeld voor iedereen boven de 70, een leeftijd die de Britse premier vandaag bereikt.

Volgens zijn woordvoerder bracht de premier zijn dag werkend door, "zoals iedere verjaardag in deze oorlog". Vanmiddag hield hij nog een toespraak in het parlement, nadat hij door de aanwezige politici was toegejuicht.

Britse media melden dat de premier zijn dag was begonnen zoals gebruikelijk: de kranten lezen tijdens een ontbijt op bed. Voor zijn verjaardag had hij er vandaag een gekookt eitje bij, al haast de pers zich te benadrukken dat de premier niet meer eieren krijgt dan landgenoten.

Surrogaattaart

Na een middagdutje had Churchill in de avond een bescheiden familiefeestje op Downingstreet 10. Zijn vrouw gaf hem een sigaardoos, van zijn drie dochters kreeg hij onder meer een grammofoonplaat met muziek van Gilbert en Sullivan.

De kok van de ambtswoning had een taart weten te bereiden met zeventig kaarsen. In de Engelse pers heet het een 'utility-cake' omdat er zonder suiker en met veel surrogaat-producten moest worden gewerkt,

Na het feest werkte de premier zoals gewoonlijk door tot diep in de nacht.

Koninklijke felicitaties

Van over de hele wereld kreeg Churchill gelukstelegrammen voor zijn verjaardag, onder meer van de Amerikaanse president Roosevelt, de Russische leider Stalin en de Chinese generaal Chiang Kai-shek. Ook koningin Wilhelmina liet van zich horen.

"Ik bied u mijn meest welgemeende gelukwensen aan ter gelegenheid van uw 70ste verjaardag, met mijn beste wensen voor de voltooiing van uw grote taak", schreef de koningin. Premier Gerbrandy vulde aan dat "uw volk en tegelijkertijd mijn volk en zoveel andere" hopen dat hij zijn grootse taak kan vervullen.

Radio Oranje had de premier gisteren al "de bouwmeester der overwinning genoemd" en de belichaming van het vrijheidslievende Engeland.

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief