Eisenhower met aan zijn linkerhand generaal Maczek · NIOD

Eisenhower inspecteert troepen in Nederland

Dwight Eisenhower, de Amerikaanse opperbevelhebber in Europa, is bezig met een rondreis langs geallieerde divisies in Nederland. Hij is vandaag in Weert, waar Britse militairen gelegerd zijn.

Op de Van Hornekazerne kregen de manschappen het verbod tussen 08.00 en 14.30 uur op de Duitsers te schieten. De legerleiding vreesde blijkbaar dat de opperbevelhebber per ongeluk geraakt zou kunnen worden.

Gisteren inspecteerde Eisenhower in de buurt van Breda de Poolse en Canadese militairen die Brabant de afgelopen weken bevrijdden. Ook liet hij zich bijpraten over het verloop van de strijd.

In Ulvenhout sprak hij met de Poolse generaal Maczek, die vorige maand Breda veroverde. Ook had hij een ontmoeting met generaal Crerar, de hoogste Canadese militair in ons land.

Het bezoek van Eisenhower aan ons land

Maczek (54) leidt de in Groot-Brittannië opgerichte Poolse Pantserdivisie, waar landgenoten dienen die vluchtten toen Duitsland en Rusland het land in 1941 aanvielen. De Polen zouden het liefst worden ingezet om hun eigen land te bevrijden, maar vechten voorlopig nog in West-Europa.

"Bedenk dat de Poolse soldaat vecht voor de vrijheid van vele volken, maar alleen voor Polen sterft", had de generaal tegen zijn mannen gezegd toen ze kort na D-day voor het eerst werden ingezet.

Naast troepeninspecties keek Eisenhower toe hoe de Canadezen in een kwartier een noodbrug kunnen aanleggen en woonde hij indrukwekkende oefeningen van tanks met vlammenwerpers bij.

Eisenhower is sinds eind 1943 als commandant van de Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force verantwoordelijk voor de invasie van West-Europa. Aanvankelijk werkte hij vanuit Londen, maar sinds september is zijn hoofdkwartier gevestigd in een hotel in het Franse Versailles.

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief