De schade aan het gebouw bleef beperkt · NIHM

Weer veel burgerdoden bij bombardement op SD

Bij een nieuw bombardement op een SD-hoofdkwartier zijn alweer veel burgerdoden gevallen. Enkele dagen geleden vielen de bommen in Amsterdam, nu was Rotterdam aan de beurt.

Doelwit was het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadsingel in de Maasstad. De bommen van de Britse Typhoons misten het gebouw volledig en raakten woonhuizen eromheen. Ruim vijftig mensen zijn omgekomen.

De 20-jarige Henny trof haar ouders beduusd maar ongedeerd aan toen ze terugkwam van haar lunch. "Mijn vader zei dat het toestel zo laag had gevlogen dat je de piloot praktisch kon zien zitten."

"De machines raasden laag over de huizen", zag ook Ben Laurens. "Ze schoten hevig met hun boordkanonnen en machinegeweren, ze trokken op en kwamen weer terug."

Ontsnapt

Een van de bommen raakte een klein politiebureau in de woonwijk. De vier aanwezige agenten waren op slag dood. Het SD-pand liep vooral schade op door kogels en de luchtdruk van de explosies. Wel slaagden enkele gearresteerde verzetsmensen erin te ontkomen door ingestorte muren.

Het doel van deze actie, het vernietigen van het voor het verzet zo gevaarlijke SD-archief, is niet gehaald. De dossiers bleven bewaard en de inlichtingendienst zal in een andere gevorderd pand aan de Heemraadssingel zijn werk voortzetten.