Wilhelmina houdt een toespraak via Radio Oranje · NIOD

Wilhelmina steekt spoorwegstakers hart onder de riem

Vanuit Londen spreekt koningin Wilhelmina via Radio Oranje het Nederlandse volk toe over de moeizame bevrijding en de gewelddadige Duitse vergeldingsacties.

Ze heeft nadrukkelijk belangstelling voor de spoorwegstakers, "die met zware zelfopoffering en met terzijdestelling van alle gedachten aan persoonlijke belangen hun vaderlandse plicht hebben gedaan - en nog doen."

Luister hier naar de toespraak van koningin Wilhelmina:

Wilhelmina over spoorwegstaking

De gevolgen van de spoorwegstaking zijn groot. De rantsoenen worden met de dag kleiner, de brandstofvoorraden raken op, terwijl de dagen nu kouder worden. Toch roept Wilhelmina het volk op om vol te houden, met name de spoorwegstakers.

In haar rede belooft zij hun standvastigheid te belonen, zodra de bevrijding is aangekomen: "Uw grote ontberingen zijn ons bekend. Voor u wordt alles in het werk gesteld voor de spoedige aanvoer van voedsel en verdere benodigdheden na uw bevrijding."

Inbeslagname

Ook de verzetspers roemt de volharding van de spoorwegmannen. "Heeft de spoorwegstaking nog wel zin?", kopt Het Parool. "Ja, de spoorwegstaking heeft nog zin!", is het eigen antwoord. "De treinen die wij zien rijden, worden bediend door Duitsers. Elke baanwachter, elke wisselwachter en elke machinist is een Duitser. Al deze Duitsers kunnen niet gebruikt worden voor ander werk."

Volgens de krant zal het opheffen van de spoorwegstaking de bevoorrading van voedsel en andere levensmiddelen niet verbeteren. Vrachtauto's en schepen worden in beslag genomen. Als de goederentreinen weer gaan rijden, nemen de Duitsers die ook in.

"Daarom twijfelaars, de spoorwegstaking heeft nog altijd evenveel zin. Ze belemmert de Duitsers in hun oorlogsvoering. Voor ons gebrek aan eten ligt de schuld elders!"

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief