Esmeijer en Van Bijnen · Nationaal Archief/NIOD

Verzet verliest leiders bij mislukte bevrijdingsactie

Het verzet heeft twee leiders verloren bij een mislukte bevrijdingspoging in Apeldoorn. Samuel Esmeijer, de leider van de Rotterdamse Knokploegen, is om het leven gekomen; voor het leven van de zwaargewonde Jan van Bijnen wordt gevreesd. Hij is landelijk sabotagecommandant van de Knokploegen.

Van Bijnen (34) en Esmeijer (23) voerden een verkenning uit bij de zwaarbewaakte Willem III Kazerne in Apeldoorn. Daar zit een aantal verzetslieden vast die vorige week bij een vergadering in Utrecht werden gepakt bij een Duitse inval.

Het is opvallend dat de hooggeplaatste Van Bijnen ervoor koos zelf een kijkje te gaan nemen bij de gevangenis. Hij was echter ontevreden over de afwachtende houding van overige leden van het verzet.

Hij had oud-politieagent Esmeijer meegenomen omdat die expert is in overvallen: afgelopen maand maakte hij tonnen buit bij een overval én bevrijdde hij medestanders uit een politiebureau.

Betrapt

Bij de verkenning werden Van Bijnen en Esmeijer betrapt door een patrouille in de bossen rond de kazerne, die verboden gebied zijn. Esmeijer probeerde nog te vuren op de Duitsers, maar zijn pistool weigerde. Hij werd daarop doodgeschoten.

Van Bijnen werd in de buik geraakt en voor dood in het prikkeldraad achtergelaten. Toen hij na enkele uren nog tekenen van leven vertoonde, werd hij alsnog opgenomen in het hospitaal. Het is niet waarschijnlijk dat hij het zal overleven.

De chauffeur van de verkenningsoperatie werd wachtend bij zijn auto opgepakt door de Duitsers.

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief