Eierenverkoop, 1940 · Hollandse Hoogte

Veel boter, vlees en eieren geroofd van Wehrmacht

Het verzet heeft in Enkhuizen grote hoeveelheden voedsel geroofd van de Duitse Wehrmacht. Volgens aanplakbiljetten in de stad zijn er 15.260 eieren, 1300 kilo worst, 700 kilo rund- en varkensvlees en 33 vaten boter buitgemaakt.

De bezetter eist dat de bevolking van de stad de voorraden weer aanvult. Gebeurt dat niet, dan zullen "de meest strenge maatregelen ten opzichte van de bevolking van Enkhuizen" worden genomen, waarschuwt NSB-burgemeester Broere. Iedereen weet dat dat willekeurige executies betekent.

Het verzet kreeg de voedselvoorraden in handen door de Coöperatieve IJsfabriek West-Friesland aan de Vette Knol te overvallen. Een knokploeg uit de buurt voerde in het holst van de nacht de levensmiddelen op tuinderschuiten weg door het polderlandschap.

Het eten is bedoeld om verzetsleden en onderduikers te voeden. Door de treinstaking en Duitse represailles dreigt er namelijk hongersnood in het gebied.

25.000 gulden

De inwoners van Enkhuizen krijgen tot 23 november om het voedsel weer aan te vullen. De kans dat dat gaat lukken, is miniem: eieren zijn bijvoorbeeld nauwelijks verkrijgbaar, laat staan dat er 15.000 kunnen worden gevonden.

De notabelen van de stad, die het meeste kans lopen als Todeskandidaten te worden gefusilleerd, zijn een inzameling begonnen om de Duitsers af te kopen. Er wordt naar gestreefd binnen drie dagen een bedrag van 25.000 gulden op te halen.