Een V1-raket in de lucht · NIOD

V1-raket stort neer in achtertuin, bevolking moet evacueren

Een Duitse V1-raket die onderweg was naar Engeland, is neergestort in het Noord-Hollandse Heemstede. Het projectiel kwam terecht in de achtertuin van de familie Kramer aan de Kerklaan. Het wapen is niet tot ontploffing gekomen.

"Wij zaten net aan tafel toen wij een raar geluid hoorde dat even later werd gevolgd door de inslag. In de voortuin lag iets. Het stuk dat boven de grond uitstak leek op een soort vliegtuigje", vertelt de zoon van familie Kramer.

"Ik vond het monster in het halfduister, omringd door een sterke benzinelucht. Omdat het hard regende is de brandstof vermoedelijk niet in brand gevlogen."

Evacuatie

De vliegende bom heeft een gat van twee meter in de grond geslagen. Omdat het Duitse Sprengkommando geen ervaring heeft met het ontmantelen van V1's, kan de bom alleen onschadelijk worden gemaakt door deze ter plaatse tot explosie te brengen.

Daarbij is de verwachting dat enkele gebouwen beschadigd zullen raken. Om schade door de luchtdruk zo min mogelijk te houden, wordt aangeraden ramen en deuren open te laten staan.

Om de bevolking in veiligheid te brengen, hebben omwonenden binnen een straal van een kilometer de opdracht gekregen om hun huis te verlaten. Zij worden opgevangen bij de zusters van Huize Sint-Bavo of bij bewoners in de omgeving.